فهرست مطالب

نشریه جامعه شناسی سیاسی ایران
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 64
|
  • تینا عارف زاده، ژیلا مشهدی*، معصومه مطلق صفحات 1-29

     سرمایه اجتماعی یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده سبک زندگی است. تا کنون پژوهش های متعددی در خصوص تاثیر سرمایه اجتماعی بر سبک زندگی در ایران انجام شده است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، فراتحلیل تحقیقات صورت گرفته در خصوص تاثیر سرمایه اجتماعی بر سبک زندگی است تا از این طریق تصویری شفاف از وضع موجود تحقیقات و کاستی های این حوزه به دست آید. جامعه آماری پژوهش، تحقیقات صورت گرفته در زمینه تاثیر سرمایه اجتماعی بر سبک زندگی در بین سال های 1390 تا 1400 است که از طریق جستجو در پایگاه اطلاعات علمی مگیران، پرتال جامع علوم انسانی، پایگاه مجلات تخصصی نورمگز و پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی به دست آمده اند. از بین تحقیقات صورت گرفته، پس از پالایش اولیه، 16 مورد با توجه به معیارهای فراتحلیل به عنوان نمونه انتخاب شده اند. یافته های پژوهش در دو بخش مرور نظام مند و محاسبه اندازه اثر با استفاده از نرم افزار جامع فراتحلیل (CMA2) ارایه شده اند. مهمترین نکات ضعف پژوهش های این حوزه عبارتند از: استفاده کم از پرسشنامه های استاندارد (75/18 درصد)، استفاد از مولفه های متعدد و بعضا بی ربط برای سنجش مفهوم سبک زندگی، عدم وجود چهارچوب نظری مشخص در 50/37 درصد از تحقیقات، کم توجهی به اعتبار و پایایی ابزار پژوهش در برخی از تحقیقات، مبهم و غیرکاربردی بودن پیشنهادات ارایه شده در بخش نتیجه گیری پژوهش ها. همچنین، محاسبه اندازه اثر بیانگر آن است که سرمایه اجتماعی بر سبک زندگی سلامت محور (39/0)، بر سبک زندگی اسلامی (37/0) و بر سبک زندگی کل (46/0) تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، سرمایه اجتماعی، فراتحلیل
  • سعید پرستش*، محمدرضا غلامپور، سید محمد حسینی، سعید منصوری صفحات 26-41

    در این تحقیق با روش تحلیلی- توصیفی به این سوال که در تعارض میان سند رسمی به عنوان دلیل اصیل با ادله ثانوی، بویژه شهادت که سبب خدشه در سند و مفاد آن می شود، کدام دلیل و تحت شرایطی ارجح می باشد؟ پرداخته شده است. با تتبع در حقوق ایران و امکان سنجی آن با حقوق فرانسه و نظام کامن لا، به جهت بدست دادن دلایل تعارض سند با ادله دیگر بویژه شهادت بواسطه نقض قوانین و مقررات در حقوق ایران و مسامحه قانونگذار در وضع قوانین است. بر اساس تحولاتی که در ماهیت مالکیت اموال غیرمنقول در ماده 22 و46، 47 و 48 قانون ثبت ایران آمده، مناقشه میان نظام ایجادی و نظام تاییدی مالکیت مشهود است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تعارض شهادت با سند رسمی در نظام های رضاعی نظیر فرانسه و ایران نیز وجود دارد که سبب پیچیدگی و معضلاتی در ماهیت مالکیت اموال غیرمنقول شده که مهمترین وجه بروز آن در قبول ادله ثانوی مانند شهادت در مقابل سند رسمی با فروشندگان دارای سند رسمی و اشخاص ثالث است. تاکید نظام حقوقی فرانسه در مبحث ادله اصیل و ادله ثانوی راهکارهایی است که برای جلوگیری از تعارض اسناد در حقوق ایران پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: تعارض، سند رسمی، ادله اصیل، ادله ثانوی، مالکیت مال غیرمنقول
  • عبدالکاظم مجتبی زاده صفحات 31-53

    تمدن نظمی است که در نتیجه آن خلاقیت فرهنگی امکان و جریان پیدا می کند. تمدن اسلامی که بر اساس قرآن و سنت پیامبر (ص) بنیان گذاشته شده از زمان شکل گیری تاریخ پرفراز و فرودی را طی نموده است. در کنار علل شکوه و عظمت این تمدن، عواملی نیز موجب تضعیف و عقب ماندگی آن شده اند. فرقه گرایی در میان مسلمانان از جمله عوامل عقب ماندگی تمدن اسلامی بوده است. هدف این پژوهش بررسی و تبیین نقش فرقه بهاییت در انحطاط تمدن اسلامی است. این پژوهش با روش مطالعه تفسیری از نوع کیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و سایت های معتبر به انجام رسیده است. بر اساس یافته های این پژوهش، فرقه بهاییت از طریق ایجاد تفرقه و اختلاف در میان مسلمانان، برپایی منازعات سیاسی و اجتماعی، همکاری با قدرت های استعماری علیه ملل اسلامی و همراهی با تشکیل رژیم صهیونیستی در سرزمین های اسلامی، نقش موثری در تضعیف و عقب ماندگی تمدن اسلامی ایفا نموده است.

    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، فرقه گرایی، بهائیت، انحطاط، عقب ماندگی
  • محسن شفیعی سیف آبادی صفحات 55-81

    هدف اصلی مقاله حاضر بررسی زمینه های شکل گیری تغییر پوشش در دوره رضاشاه و درک مقاصد او در این زمینه بر مبنای «نظریه قصدی-زمینه گرای اریک هیرش» است. در همین راستا، سوالی که در پی پاسخ بدان هستیم عبارت است از اینکه «زمینه های شکل گیری ایده تغییر پوشش ایرانیان در دوره رضاشاه چیست و قصد و نیت رضاشاه از تغییردادن پوشش ایرانیان پس از آغاز سلطنت چه بوده است؟» نتایج حاصل از تحقیق که با تطبیق داده های تاریخی در قالب روش تحلیلی- توصیفی و بر مبنای نظریه هیرش با بررسی زمینه و متن بدست آمده، نشان می دهد که تحولات دوران قاجار، رشد نوگرایی، زمینه های زندگی فردی پیشاسلطنت رضاشاه، در کنار زمینه های سیاسی و محیطی دوران پس از سلطنت او در شکل گیری «ایده تغییر پوشش ایرانیان»، در افق دید رضاشاه تاثیر مستقیم داشته است. در ارتباط با نیات رضاشاه نیز آنچه حاصل شد عبارت است از اینکه ملت سازی، وحدت ملی و بقای حاکمیت پهلوی، کاهش نفوذ اسلامگرایان، غربی شدن به مثابه رفع پیش شرط های توسعه و رهایی از حقارت مورد تصور پهلوی اول به قیمت تحقیر هنجارهای سنتی، از جمله مقاصد اصلی رضاشاه در تغییر سبک پوشش شهروندان ایرانی بوده است.

    کلیدواژگان: کشف حجاب، رضا شاه، متن، زمینه، اریک هیرش
  • جهانبخش غدیری* صفحات 80-96

    مقاله حاضر درصدد است تا آسیبهای ناشی از عدم ثبت نکاح موقت را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد؛ در همین راستا تلاش گردیده است سیر تحولات تقنینی از این حیث بررسی شده و آثار ثبت نکاح در ادوار مختلف قانونگذاری شناسایی و مورد مطالعه قرار گیرد. نتایج تحقیق نشان میدهد با اینکه الزام به ثبت واقعه نکاح سابقه تقنینی دارد؛ اما در برهه ای از زمان، جرم انگاری عمل مزبور توسط فقیهان شورای نگهبان مورد تردید قرار گرفت و از آنجا که این امر با انتقاداتی روبرو شد، نهایتا قانونگذار در پاره ای از مواد قانون حمایت از خانواده (مصوب 1391)، ثبت نکاح موقت را در برخی حالات و شراط خاص (حصول بارداری، توافق طرفین، شرط ضمن عقد) الزامی نمود. همچنین نتایج این مقاله حاکی است با توجه به آسیب ها و معضلات اجتماعی عدیده ای که در عدم ثبت واقعه نکاح موقت ایجاد میشود و در جهت حراست از کیان خانواده، جرم انگاری مزبور کافی نبوده و ضرورت دارد قانونگذار با بازنگری در قوانین موضوعه، ثبت نکاح موقت را نیز مانند عقد دایم به طور مطلق الزامی نموده و وجوب ثبت آن را مقید به قیود خاصی ننماید.

    کلیدواژگان: ازدواج، نکاح دائم، عقد موقت، ثبت واقعه نکاح، قوانین موضوعه، جامعه شناختی
  • بهرام نیک بخش، منصور شریفی*، امیرمسعود امیر مظاهری، منصور وثوقی، شهلا کاظمی پور صفحات 83-116

    در پژوهش حاضر، تاثیر میزان سرمایه اجتماعی بر روی گرایشات سیاسی اصلاح طلبی و اصولگرایی شهروندان استان خوزستان مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا قطب سنجی گرایشات سیاسی اصلاح طلبی و اصولگرایی شهروندان طی سه دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران (1376،1384 و 1392) بر حسب میزان سرمایه اجتماعی، طراحی و تحلیل گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های رگرسیونی، تحلیل F، آزمون T و تحلیل معادلات ساختاری در قالب نرم افزار SPSS و PlS اسمارت کمک گرفته شد. جامعه آماری این پژوهش شهروندان استان خوزستان و نمونه آماری تعداد 5 شهرستان دارای جمعیت بیش از 100.000 نفر جمعیت بوده که اطلاعات لازم با استفاده از ابزار پرسشنامه و با روش احتمالی چند مرحله ای جمع آوری گردید. در ادامه برای بدست آوردن میزان روایی یا قابلیت اعتبار داده ها، از معیار SVR و معیار ملاک تجربی به شکل استاندارد استفاده شد. با استفاده از نتایج پژوهش مشخص گردید که، دو گانه قطب نمای گرایشات سیاسی اصلاح طلبی و اصولگرایی کاملا متاثر از میزان سرمایه اجتماعی نواحی مختلف جامعه آماری است و ارتباط معنادار بین این نوع از گرایشات سیاسی و میزان سرمایه اجتماعی بر حسب متغیرهای جمعیت شناختی نظیر:جنس، قومیت، سکونت و شاخص پایگاه اقتصادی و اجتماعی تایید گردید. همچنین نمایه قطب نمای گرایشات سیاسی نشان داد که بیشترین و کمترین تعلقات سیاسی متاثر از سرمایه اجتماعی، به ترتیب در گرایشات سیاسی اصلاح طلبی و اصولگرایی شهروندان خوزستانی دیده شد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، قطب نمای گرایشات سیاسی، انتخابات ریاست جمهوری، استان خوزستان
  • سید خلیل سجادی اسدآبادی، رضا پریزاد*، داود کیانی صفحات 97-122

    مصر به عنوان یکی از مهم ترین کشورهای جهان اسلام مطرح است. با شکل گیری انقلاب سال 2011، ملت این کشور امید زیادی داشت که اقتدارگرایی پیشین به سوی دموکراسی گذر کند. با این حال، وجود علل و عومال مختلف از جمله نقش ارتش در ساختار سیاسی این کشور باعث شد تا مسیر دموکراسی در این کشور نیمه تمام بماند. با توجه به این امر، سوال اصلی مقاله ی حاضر این گونه مطرح شده است که نقش ارتش در روند اقتدارگرایی و دموکراسی خواهی در تحولات مصر قبل و بعد از سال 2011 چگونه بوده است؟ در پاسخ این فرضیه محوری مطرح شده است که ارتش قبل و بعد از سال 2011، به واسطه تلاش برای تقویت روند اقتدارگرایی، مانع اصلی گذار به دموکراسی در مصر بوده است.نتایج مقاله نشان می دهد که ارتش بعد از تحولات سال 2011 و به خصوص در دوران عبدالفتاح السیسی همان روند اقتدارگرایی در دوران مبارک را در پیش گرفته و در تلاش برای کنترل کشور در ابعاد مختلف است. این امر، باعث شده است تا گذار به دموکراسی در مسیر به شدت تضعیف شود. نوع روش تحقیق در این مقاله توصیفی - تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: اقتدارگرایی، دموکراسی، گذار به دموکراسی، تحولات مصر، ارتش
  • یزدان سلیمی*، حمید نساج، سید جواد امام جمعه زاده صفحات 117-140

    پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش است که بحران دولت مشروطه و استقرار دولت دیکتاتوری رضاشاه در ایران بر بستر چه زمینه های عینی و ذهنی ای شکل گرفته است. ذیل این مسیله اصلی مسایل فرعی دیگر نیز مطمح نظر قرار می گیرد؛ نظیر اینکه چرا تلاش های ایرانیان برای دست یابی به دولت مدرن در چارچوبی دموکراتیک با شکست مواجه گردید و بر بستر آن تلاش ها دولتی مطلقه و متمرکز سربرآورد؛ و دیگر این که چگونه بر بستر جامعه عقب مانده ایران که به زحمت اولین گام ها را در جهت گذار به جامعه مدرن برداشته بود نظام معنایی حاکم بر جوامع پیشرفته غربی سر برمی آورد ؛ حال آنکه در دیگر برهه های تاریخی ایران که زمینه عینی جامعه برای ظهور دولت دموکراتیک به مراتب مساعدتر است، نظام معنایی با مختصات مشروطه رخ نمی نماید. در این پژوهش به منظور پاسخگویی به پرسش های مطرح شده از دیدگاه های ماکس وبر در مورد رابطه اندیشه و جامعه در شکل گیری پدیده های اجتماعی یا همان الگوی نظری «قرابت گزینشی» و همچنین دیدگاه آیزیا برلین در مورد سنخ و کارکرد روشنفکران استفاده شده است. دیدگاه وبر با قایلیت به استقلال حوزه ذهن برخلاف سایر نظریات جامعه شناسی شناخت و نظر برلین در تیوریزه کرد سنخ روشنفکران پیرامونی تحت عنوان روشنفکر روسی، بستر نظری را فراهم می آورد تا تجربه معکوس جامعه ایران نسبت به غرب از دولت مشروطه به دولت مطلقه را تشریح گردد.

    کلیدواژگان: قرابت گزینشی، روشنفکران، روشنگران، ظهور، ایده ها، ساخت اجتماعی
  • محمد شریفی، عبدالرضا بای*، حسین ابوالفضلی کریزی، علی صالحی فارسانی صفحات 123-136

     سرمایه اجتماعی به همراه سرمایه های اقتصادی و انسان جزء ثروت ملی هر کشور و جامعه ای به شمار می آید که می تواند موقعیت و بستر کافی را برای استفاده از سرمایه انسانی و فیزیکی و همچنین راهی برای موفقیت قلمداد شود. بدون توجه به سرمایه اجتماعی، هیچ نظامی این امکان را نمی یابد که به سرمایه ای برسد. به گونه ای که اکثر گروه ها، سازمان و جوامع انسانی بدون سرمایه اجتماعی، و صرفا با تکیه بر سرمایه اقتصادی و انسانی نمی توانند به موفقیت کافی برسند. این پژوهش با هدف بررسی نقش سرمایه اجتماعی در کارآمدی نظام سیاسی به روش توصیفی-تحلیل انجام شده است. سرمایه اجتماعی از مفاهیم جدیدی است که در بررسی های اقتصادی و اجتماعی جوامع مدرن مطرح گردیده است. در کلی ترین سطح، سرمایه اجتماعی ویژگی هایی از یک جامعه یا گروه اجتماعی است که ظرفیت سازماندهی جمعی و داوطلبانه برای حل مشکلات متقابل یا مسایل عمومی را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کارآمدی، نظام سیاسی
  • سولماز اشراقی سامانی، حسن زارعی محمودآبادی*، جواد محمودی، علیمحمد فلاح زاده صفحات 141-169

    حقوقدانان در مجموع درباره مفهوم و کارکرد "قانونگذاری تفویضی" بر این باورند که الزامات جامعه شناختی، گاهی ضرورت ایجاب می کند تا پارلمان که بالاصاله کارویژه ی قانونگذاری را به عهده دارد ،این کارویژه را به صورت موقت و موردی به شخص یا نهاد دیگری واگذار نماید. این امر دارای اشکال گوناگونی است اما هنگامی که ناشی از الزامات و شرایط خاص اجتماعی داخلی یک کشور و یا آرایش نیروها در صحنه بین الملل باشد از اهمیتی دو چندان برخوردار است. بررسی چند و چون موارد پیدایش قانونگذاری تفویضی متاثر از وضعیت جامعه شناسی سیاسی ایران عصر مشروطیت (1285-1357) مساله اصلی این مقاله بوده است .از این قرار، این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و با رویکرد جامعه شناسانه به واکاوی شرایط و الزامات معطوف به ایجاد شرایط ضروری جامعه شناختی منتج به پیدایش قانونگذاری تفویضی پرداخته است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که وضعیت جامعه شناختی کشور و موقعیت ژیوپلتیکی آن (موقعیت جغرافیایی و نفت) و پیامدهای اجتماعی متاثر از این موقعیت، عمده ترین دلایل ایجاب کردن ضرورت در تن دادن به قانونگذاری تفویضی و سپردن آن به اشخاصی چون آرتور میلسپو، احمد قوام السلطنه، محمد مصدق و نهادهایی چون دولت صمصام السلطنه بختیاری و کابینه محمد علی فروغی در مقاطع مختلف زمانی بوده است.

    کلیدواژگان: قانونگذاری تفویضی، ایرن عصر مشروطه، جامعه شناسی سیاسی، وضعیت بین المللی ایران
  • سید علی مرتضوی امامی زواره*، رضا محمود اوغلی، حسین روحانی صفحات 151-169

    با شیوع ویروس کرونا در سطح وسیع و همه جانبه توانست نحوه خدمات کلیه ارگان های دولتی را تحت تاثیر خود قرار دهد از این رو پاسخگویی در یک حکمرانی خوب یکی از مسایل حایز اهمیتی است که درشرایط کنونی جلب اعتماد مردمی را به همراه خواهد داشت و لذا دین داری و رعایت اخلاق به عنوان مولفه ای موثر بر آن و قابل بررسی است . این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و ازلحاظ نحوه گردآوری داده ها در گروه توصیفی -پیمایشی می باشد. جامعه مورد مطالعه کارکنان فرمانداری شهرستان اردستان تعداد 160 نفر که به روش تصادفی و با استفاده از جدول نمونه گیری مورگان، 112 نفر به عنوان نمونه بصورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه دین داری استاندارد گلاک و استارک (1965) در نمونه بومی-سازی شده و الگوی مورد استفاده در مطالعه سراج زاده و همکاران (1384) و پرسشنامه استاندارد پاسخگویی سازمانی رمز ک (2005) استفاده شد. یافته ها نشان داد بین دین داری کارکنان فرمانداری با پاسخگویی حرفه ای در شرایط بحرانی شیوع ویروس کرونا در شرایط اطمینان 95/0 (223/0=r) رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بین دین داری کارکنان فرمانداری با پاسخگویی قانونی در شرایط بحرانی شیوع ویروس کرونا (187/0=r) رابطه معنادار وجود دارد (05/0>p). همچنین بین دینداری با پاسخگویی سازمانی (315/0=r)، در سطح (01/0>p) رابطه معنادار وجود دارد. اما یافته ها نشان از آن دارد که بین دینداری و پاسخگویی سیاسی (141/0=r) رابطه معنادار وجود ندارد (138/0<p)

    کلیدواژگان: شیوع ویروس کرونا، پاسخگویی، دین داری، کارکنان، سازمان دولتی
  • عباس منصوری، بهناز اژدری*، مجید گل پرور صفحات 152-170

    امروزه رسانه های دیجیتالی نظیر فیس بوک، نه تنها عرصه ای جهت نقد و بازسازی سیاسی بلکه تهدیدی علیه اعتماد سیاسی شهروندان نیز محسوب می شوند. بر این اساس مقاله حاضر قصد داردبه تبیین تاثیراستفاده از فیس بوک، میزان استفاده و نوع استفاده از آن در نقش متغیر بیرونی و سطح اعتماد سیاسی در نقش متغیر درونی بپردازد. تعریف هر یک از پارامترهای تدوین شده در مدل پژوهش دارای مبنایی نظری است چارچوب نظری پژوهش با استفاده از نظریات گیدنز وبندورا می باشد. روش تحقیق در این پژوهش اسنادی و پیمایشی وابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه دارای اعتبار و قابلیت اعتماد است. جامعه آماری این مطالعه کلیه دانشجویان دانشگاه های پیام نور استان اصفهان، تعداد نمونه 384 نفر و روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی بوده است.در این راستا نتایج آزمون فرضیه ها نتیجه نشان دادکه میانگین اعتماد به نهادهای سیاسی در بین افراد مورد مطالعه 35/2، میانگین اعتماد به کنشگران سیاسی 79/2 و میانگین اعتماد به نظام سیاسی 19/2 بوده است. همچنین نتایج دیگر نشان داد میانگین اعتماد سیاسی کاربران فیس بوک نسبت به غیر کاربران کم تر و این تفاوت معنادار بوده است. از دیگر نتایج تحقیق حاضراینست که مدت زمان استفاده از فیس بوک در طول شبانه روز بر اعتماد سیاسی تاثیر معنادار داشته است.همچنین مدت زمان عضویت افراد در فیس بوک بر اعتماد سیاسی تاثیر معنادار داشته است. میزان استفاده از اخبار و اطلاعات سیاسی بر اعتماد سیاسی افراد تاثیر معنادار داشته است. میزان استفاه تفریح و سرگرمی از فیس بوک بر میزان اعتماد سیاسی کاربران تاثیر معنادار داشته است.

    کلیدواژگان: اعتماد سیاسی، اعتماد به نظام سیاسی، اعتماد به کنشگران سیاسی، اعتماد به نهادهای سیاسی، فیس بوک
  • سولماز صادقیان، میرابراهیم صدیق*، نیر پیراهری، نوروز هاشم زهی صفحات 171-201

    در مقاله حاضر به مطالعه و تحلیل نقش زندان های کرج در تغییرات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی این کلانشهر بین سال های 1385 تا 1398 پرداخته خواهد شد. بر این اساس پرسش اصلی تحقیق حاضر عبارت است از: زندانهای کرج چه نقش و تاثیری در تغییرات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی این کلانشهر بین سال های 1385 تا 1398 داشته است؟ پاسخ موقت به پرسش اصلی این است که: زندانهای کرج موجب کند شدن روند توسعه سیاسی، بروز چالش های اجتماعی از جمله افزایش جرم و جنایت و سکونتگاه های غیررسمی و چالش-های فرهنگی ضدارزشی بین سال های 1385 تا 1398 در کلانشهر کرج شده است.استان البرز از استان های مهم و پرجمعیت کشور محسوب می شود. اختلاف قابل توجه در بین مناطق مختلف استان البرز، به لحاظ توسعه یافتگی وجود دارد. مهم ترین قدم در برنامه ریزی توسعه تعیین اهداف توسعه و کاهش عدم تعادل ها است. برای شناسایی نابرابری های ناحیه ای و فراهم کردن بستر توسعه ای منطقه ای نیاز به بررسی وضع موجود و شاخص های توسعه در بخش های مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در شهر کرج است. تحقیق حاضر از منظر هدف، یک تحقیق کاربردی است که از طریق پیمایشی و توصیفی تحلیلی به موضوع پرداخته است.

    کلیدواژگان: زندان های کرج، توسعه سیاسی، چالش های اجتماعی - فرهنگی، جرم جنایت
  • فرشید سلامت، ساسان ودیعه*، زهرا حضرتی صومعه صفحات 203-228
    پژوهش حاضر باهدف تعیین الگوهای ذهنی نخبگان فعالیت های حزبی استان ایلام در خصوص موانع موفقیت فعالیت های حزبی و پاگیری آن در کشور انجام شد. روش پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی، به لحاظ ماهیت اکتشافی و از حیث گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی است که با استفاده از روش کیو الگوهای ذهنی مختلف فعالان حزبی و سیاسی نسبت به موانع موفقیت فعالیت های حزبی در استان ایلام تعیین گردید. فضای گفتمان کیو به منظور جمع آوری عبارات کیو، بامطالعه منابع نوشتاری و نیز 12 مصاحبه عمیق از فعالان حزبی برتر در سطح استان که به شیوه هدفمند انتخاب شده بودند تشکیل گردید و درنهایت پس از بررسی 68 عبارت مطرح شده، 49 کارت کیو به دست آمد. کارت های مشخص شده، در اختیار 20 نفر از اساتید و فارغ التحصیلان رشته های علوم سیاسی و جامعه شناسی و جامعه شناسی سیاسی در سطح دانشگاه های استان ایلام به منظور اولویت بندی آنها قرار گرفت. یافته های کیو نشان داد که پنج الگوی ذهنی غالب شامل : نظام تحزب ضعیف، سنت گرایی شدید، آگاهی اجتماعی پایین، منافع حزبی قوی و توسعه سیاسی ضعیف در بین اعضای نمونه کیو وجود داشت. 9/70 درصد از واریانس موانع موفقیت فعالیت های حزبی در سطح کشور توسط این الگوهای ذهنی تبیین شده اند. بر اساس الگوهای مشخص شده می توان این گونه تفسیر نمود که وجود موانع فرهنگی و سنتی در بطن جامعه و سواد سیاسی پایین در بین نخبگان و ارکان حزبی مانع از شکل گیری و تقویت فعالیت های حزبی در استان ایلام شده است.
    کلیدواژگان: حزب، فعالیت های حزبی، روش کیو
  • علی فرهنگ، علیرضا سایبانی*، امیرحسن نیازپور صفحات 230-247
    یکی از بارزترین دستاوردهای حقوق متهم، حقوق بشر و حمایت و ضمانت از آن در جمیع مراحل دادرسی در راستای فراهم نمودن اسباب قانونی لازم به جهت بهره مندی از دادرسی عادلانه و حقوق شهروندی، کمک و حمایت وکیل مدافع در جریان دادرسی کیفری میباشد. محقق شدن حقوق اساسی و ضروری متهم در بهره مندی از وکلای رایگان، قابل گزینش و منتخب از آثار اساسی حقوق شهروندی و جزء طبیعیترین خصلتهای دادرسی عادلانه است. در الگوهای سیاست جنایی مختلف و اسناد بینالمللی متعدد متولیان سیاست جنایی به طور معمول مقررات فراتقنینی، تقنینی و فروتقنینی حق شخص در مظان اتهام در دستیابی به وکیل دادگستری و پشتیبانی از آن را مورد شناسایی قرار دادهاند، اما در هنگام اجرا حق مطروحه با معضلات کثیری مواجه میباشد. به این صورت این پژوهش به بررسی جایگاه و اسباب فراهم شده در راستای حمایت از این حق والای انسانی به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار در حقوق شهروندی در تضمین دادرسی عادلانه در امر کیفری از منظر الگوهای سیاست جنایی با تاکید بر الگوی لیبرال و اقتدارگرا به انضمام بررسی تقابل دو دیدگاه و نگاه متضاد نسبت به معیارهای برخوداری از وکیل در راستای دادرسی عادلانه در نهایت با تامل و واکاوی چالش های برخورداری از وکیل مدافع و به طور کلی تمامی تضییقاتی که ممکن است به بهانه رعایت اصل محرمانه بودن تحقیقات و یا مراعات امنیت و..سبب لطمه به حقوق بنیادی شخص تحت نظر یا در مظان اتهام در الگوهای سیاست جنایی علی الخصوص الگوی سیاست جنایی قدرتمدار در جریان دادرسی خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: دادرسی عادلانه، وکیل مدافع، اقتدارگرا، لیبرال، الگوهای سیاست جنایی
  • طیبه سادات کشفی*، علی بابایی مهر، رضا نصیری لاریمی صفحات 233-253

    بهره گیری از موافقتنامه تسهیل تجارت و استقرار پنجره واحد تجارت فرامرزی در گمرک به عنوان یکی از بهترین رویکردهای ممکن است که در راستای آن، تجار می توانند اطلاعات مرتبط تجاری و یا اسناد مورد نیاز را از طریق درگاه واحد ارایه نموده تا ارتباط طرفین درگیر در حوزه تجارت از طریق این سامانه به صورت الکترونیکی برقرار گردد از این منظر مقاله حاضر پس از بسط فضای مفهومی موضوع، به بررسی مسایل گمرکی خواهد پرداخت. مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در این پژوهش، روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، کتابخانه ای می باشد سوال اصلی مقاله این است که: بهره گیری از موافقتنامه تسهیل تجاری و پنجره واحد تجاری در نظام حقوقی ایران و مالزی چه تاثیراتی بر حقوق شهروندی در پی خواهد داشت؟ در پاسخ به سوال این فرضیه مطرح است که:« تصویب موافقتنامه تسهیل تجارت و پنجره واحد تجاری در نظام حقوقی ایران و مالزی از طریق حمایت از مالکیت فکری و حریم خصوصی می تواند باعث توسعه حقوق شهروندی شده و نقش موثری نیز در جهت کاهش فساد داشته باشد» لذا می توان نتیجه گیری کرد که در اجرای موافقتنامه تسهیل تجارت و ایجاد پنجره واحد؛ این امکان مهیا خواهد شد که با خودکارسازی سیستمی، فعالان اقتصادی اطلاعات لازم را در فر م های مشخص به یک واحد ارایه و تمامی مجوزها و موارد قانونی مرتبط با فعالیت خودشان را از همان نقطه دریافت نمایند. لذا این امر اقدامی مثبت برای آسان سازی امور، افزایش شفافیت و کاهش فساد سیستمی خواهد گردید.

    کلیدواژگان: موافقتنامه تسهیل تجارت، حقوق شهروندی، نظام حقوقی ایران، نظام حقوقی مالزی
  • علیرضا خسروی*، مسعود بسامی، مسعود قاسمی صفحات 249-264

     خشونت علیه زنان بعنوان یکی از گسترده ترین موارد نقض حقوق بشر، همواره مورد توجه جامعه جهانی خصوصا مدافعان حقوق زنان بوده است . این امر، توجه و حساسیت دولت های مختلف از جمله ایران را به خود معطوف داشته و موجب تصویب قوانین، مقاوله نامه ها و اسناد بین المللی متعددی در راستای منع خشونت علیه زنان شده است. با توجه به این موضوع در پژوهش حاضر که با روش تحلیلی و توصیفی انجام گردیده است می خواهیم به بررسی و تحلیل قوانین ایران در باب منع خشونت علیه زنان بپردازیم. سوالی که این پژوهشی به دنبال پاسخگویی به آن می باشد این است که سیاست جنایی تقنینی ایران در خصوص خشونت علیه زنان چگونه است؟در واقع در مقام پاسخ به این سوال می توان گفت که سیاست جنایی تقنینی ایران در قبال منع خشونت علیه زنان در ادوار مختلف با تاثیر پذیری از معاهدات، کنفرانس ها، قطعنامه ها، اعلامیه ها و توصیه نامه ها و اجلاس های متعددی که توسط سازمان ملل و دولت ها در عرصه ملی، منطقه ای و بین المللی برپا شده، در قوانین مختلف رویکردهای متفاوتی داشته است. همچنین نتایج پژوهش حاضر بیانگر این موضوع است که قانون گذار ایران، در سیاست جنایی تقنینی خود در قبال منع خشونت علیه زنان به سه رویکرد: اصل برابری، تبعیض مثبت و تبعیض منفی در قوانین، توجه نموده است.

    کلیدواژگان: خشونت علیه زنان، سیاست جنایی تقنینی، حقوق زنان، ایران
  • نعمت الله همراهی*، فریدون اکبرزاده، شیوا جلال پور، حامد محقق نیا صفحات 266-281

    در روند تاریخ معاصر ایران، خیزش های اجتماعی و اعتراضات مردمی فراوانی در مقابله با استعمار و استبداد به وقوع پیوسته است که ریشه های آنها را می توان در انقلاب مشروطیت به عنوان مهم ترین و غنی ترین سرمایه اجتماعی ایران معاصر جستجو کرد. در این مقاله، با بهره گیری از هنجارهای معنوی و عناصر کیفی سرمایه اجتماعی مانند: آموزه های دینی، ایمان به خدا، روحیه شهادت طلبی، ایثار و فداکاری، فرهنگ عاشورا و... به تبیین تحولات انقلاب مشروطه ایران پرداخته است. پژوهش حاضر، توصیفی - تحلیلی و ترکیبی از روش مطالعه و جمع آوری کتابخانه ای و سایت های معتبر علمی پژوهشی است و با توجه به اینکه «نظریه هنجاری» بر کاربرد ارزش های معنوی خصوصا حاکمیت ارزش ها تاکید دارد، بنابراین روش این تحقیق در رابطه با حوزه هنجاری و توجه به رویکرد بومی و دین محور است. از آنجا که در نگاه «پوتنام» نظریه پرداز برجسته غربی، شاخص های سرمایه اجتماعی بر پایه هنجارهای اعتماد و همیاری تحقق می یابد و نقش مهمی در تسهیل کنش جمعی دارد، بنابراین فراز هایی از این تحقیق، از نظریه وی الهام گرفته است. هدف این تحقیق، دستیابی به عوامل و دستاوردهای سرمایه اجتماعی است که در عصر انقلاب مشروطه ایران تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: مشروطه، سرمایه اجتماعی، انقلاب، علمای دینی، حکومت قاجار
  • محمد صحرائیان، مهدی زارع*، بابک خسروی نیا صفحات 269-291

    تجارت الکترونیک انقلاب صنعتی سده بیست و یکم نامیده می شود که با پیدایش اینترنت به سرعت رو به پیشرفت و گسترش است و روابط تجاری افراد نیز به تبع این پیشرفت دستخوش دگرگونی گشته و امور حقوقی را نیز در این پیشرفت به دنبال کشانده است. گسترش روز افزون معاملات الکترونیکی و لزوم پیشرفت آن در کشورهای درحال توسعه حقوق دانان را برآن داشته تا در جهت پر کردن خلاهای قانونی و مسایل حقوقی مرتبط با این گونه معاملات بکوشند و این مساله ایجاب و قبول را به عنوان وسیله اعلام اراده متعاملین در معاملات الکترونیکی نقش بسزایی دارد. از این رو پرسش اصلی این مقاله این است که ایجاب و قبول در تجارت الکترونیکی ایران و فرانسه به چه نحو بیان می گردد؟ این مقاله با روش تحلیلی-توصیفی به دنبال بررسی نقش ایجاب و قبول در تجارت الکترونیکی نظام حقوقی ایران و فرانسه می باشد در حقیقت در ایران و فرانسه تجارت الکترونیکی، روابط تازه ای بین تاجر و مشتری برقرار می شود که از سویی از شمای سنتی فاصله می گیرد و از سوی دیگر واسطه های جدیدی در تماس با مشتریان تاجر شکل می گیرند.

    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی- ایجاب- قبول، قرارداد، روابط تجاری
  • عباس صالحی*، صادق دانشور، قاسم ترابی صفحات 283-294
    قطر به مثابه یکی از کشورهای کوچک و ذره ای در خلیج فارس با منابع کلان انرژی که سرمایه های بسیاری نصیب آن ساخته است و البته بهره گیری از شبکه رسانه ای الجزیره در سال های اخیر کوشیده است از سیطره عربستان سعودی رهایی یابد و به ایجاد موازنه قدرت جدیدی در منطقه خاورمیانه بپردازد. لذا علاوه بر پول و شبکه الجزیره، نباید از مبانی فکری گفتمان اخوان المسلمین در این کشور نیز غافل ماند؛ که در دهه 50 میلادی و دوره شیخ علی عبدالله آل ثانی به این کشور نفوذ کرد و بعدها در سال 1961 با ورود شیخ یوسف القرضاوی به قطر، رهبران این کشور تلاش کرده اند، با بهره گیری از ظرفیت های این گفتمان به غیریت سازی با وهابیت سعودی پرداخته و عنوان یکی از کشورهای قدرتمند و تاثیرگذار در جهان اسلام را به دست آورند. آنچه در این مقاله به عنوان مسیله و هدف اصلی مطرح شده است؛ تبیین تاثیرات گفتمان اخوانی قطر بر تحولات جهان عرب موسوم به بیداری اسلامی طی سالهای 2010 تا 2018 می باشد. یافته های مقاله نشان می دهد؛ رهبران قطر بر خلاف سایر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، با حمایت از مخالفان رژیم های اقتدارگرا به حمایت از انقلابیون و معترضان پرداخته و با رسانه هایی همچون الجزیره وحمایت از پژوهشگران و علمای اخوانی تلاش کرده اند، تحولات منطقه ای را به مثابه فرصتی تازه برای کاستن از تهدیدات منطقه ای و فعال شدن سیاست خارجی خویش قلمداد کرده و با ایجاد نظم نوین منطقه ای رهبری سیاسی جهان عرب و خارمیانه را ازآن خود کنند.
    کلیدواژگان: گفتمان اخوانی قطر، تحولات جهان عرب، رهبری جهان عرب، الجزیره، بیداری اسلامی
  • غلامرضا افشار، عباس صالح اردستانی*، وحیدرضا میرابی صفحات 292-309

    رفتار کاربران در هنگام مشارکت در فضای مجازی تحت تاثیر عوامل متعددی قرار دارد. طی سال های گذشته محققان رفتار کاربران را بررسی کرده و ضمن شناسایی عوامل موثر بر آن، مدل های مختلفی برای تبیین نحوه مشارکت آنان پیشنهاد نموده اند. هدف این مقاله، شناسایی ارزش های فردی موثر بر رفتار مشارکت کاربران فضای مجازی و ارایه الگوی آن است. منظور از رفتار مشارکتی، استفاده از امکانات فراهم شده در فضای مجازی شامل برقراری ارتباط، تبادل نظر و اطلاعات، به اشتراک گذاری متن و تصویر و تعامل با سایر افراد حاضر در فضای مجازی است. پژوهش حاضر از نظر روش شناسی در گروه پژوهش های ترکیبی بوده و در ابتدا از رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوای قیاسی برای طراحی مدل و سپس از رویکرد کمی و روش مدل معادلات ساختاری برای آزمون و اعتبار سنجی مدل استفاده شده است. داده های پژوهش با استفاده از تکنیک مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان گردآوری شده است. یافته های پژوهش نشانگر اثر پذیری رفتار مشارکتی کاربران از متغیر های ارزش های فردی از طریق متغیرهای میانجی نگرش، تمایل و نیت می باشد. یافته ها بیانگر ارتباط معنادار بین مولفه های عوامل فردی و تاثیرات اجتماعی و نگرش است که در تحقیقات پیشین تبیین شده بود. مولفه های ارزش سرگرمی، ارتقاء اجتماعی، خود اکتشافی، پایداری روابط بین فردی که از مطالعات تطبیقی و کسب درآمد و فرصت شغلی و عادات رفتاری که در پژوهش کیفی شناسایی شد تاثیر زیادی بر رفتار کاربران فضای مجازی دارند.

    کلیدواژگان: رفتار مشارکتی، ارزش های فردی، تاثیرات اجتماعی، تمایل، نگرش
  • نقی دادرسی*، صمد موسوی صفحات 310-327
    نظام آموزش و پرورش دوره پهلوی اول (رضاشاه) در عرصه پرورش دارای نقاط قوت و ضعفی بوده که شناسایی آن ها راه گشا در حل معضلات کنونی این سیستم و روشنی بخش سند چشم انداز آموزش و پرورش خواهد بود. در این مقاله آسیب ها و نقاط ضعف عرصه پرورشی در نظام آموزشی آن دوره بررسی شده است. رضاشاه متاثر از مثلث آرمانی خود- نوسازی، تمرکزگرایی و ملی گرایی- سراغ نهاد آموزش و پرورش رفته تا با ابزار تمرکزگرایی و ایدیولوژی ملی گرایی به نوسازی برسد. اما نادیده گرفتن شرایط فرهنگی و اجتماعی کشور، موانعی در پیشبرد اهداف وی ظاهر پدید آورد و او را واداشت برای رفع موانع به اقتدارگرایی روی آورد که فرجام آن، استبداد مطلق شد. نتیجه این فرایند، آسیب هایی جدی در امر خطیر پرورش بود که مهمترین آن عبارتند از: 1- غفلت از نیاز جامعه به پرورش بومی؛ 2- نفی زبان و فرهنگ اقوام ایرانی(به منظور ترویج زبان فارسی)؛ 3- جابجا شدن هدف به جای وسیله؛ 4- عدم پرورش سیاسی و جامعه پذیری؛ 5- تقلید ناپسند در نظام آموزش و پرورش ؛ 6- عدم پرورش قوه خلاقیت و تفکر انتقادی؛ 7- عدم تقویت ایمان به مبانی دینی واسلامی؛ 8- عدم توجه به خلاقیت و نوآوری معلمان و مربیان مدارس. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و با استناد به مدارک و مستندات کتابخانه ای صورت گرفته و هدف آن تبیین ضعف ها و نواقص نظام آموزشی دوره پهلوی اول است.
    کلیدواژگان: پهلوی اول، نظام آموزشی، تاریخ آموزش و پرورش، مدارس ایران، آسیب شناسی پرورشی
  • امید زیارتی حاملی، حیدر امیران*، محمدعلی افشارکاظمی صفحات 311-330

    شرکت هاپروژه محور موجود با چالش عدم وجود یک روش و یا مدل منسجم و یکپارچه برای پایش شاخص های استراتژیک در سبد پروژه های خود در جهت استراتژی های مدیریت شرکت روبرو می باشند. انتخاب شاخص های استراتژیک در پروژه ها برای بیشتر سازمانها تصمیمی حیاتی، متفاوت و دینامیک بوده و یکی از بزرگترین چالش ها در برابر این سازمانها این است.در این تحقیق ابتدا شاخص های استراتژیک با مطالعه کتابخانه ای و تحلیل و ارزیابی نظر خبرگان شناسایی شدند. بر اساس تحقیقات انجام شده شاخص های استراتژیک در پروژه های مشارکتی 44 شاخص شناسایی شدند که بر اساس ارزیابی روایی لاوشه انجام شده میان خبرگان پژوهش، کلیه شاخص ها مورد تایید واقع گردید. سپس شاخص های استراتژیک شناسایی شده بر اساس الگوریتم پستل در چهار مرحله عمر پروژه ارزیابی و تحلیل شدند و نشان داده شد شاخص های 44گانه در چه دوره از چرخه عمر پروژه معرفی شده و نیاز به ارزیابی و پایش دارد. سپس بر اساس این طبقه بندی ریسک های عدم اجرای پایش شاخص ها در 44 حوزه شناسایی شده ارزیابی و بر اساس نظر خبرگان انتخاب شدند و بر اساس رویکرد BWM فازی ریسک های شناسایی شده رتبه بندی شدند. سپس بر اساس رویکرد دیمتل وابستگی ریسک ها تحلیل شده و بر اساس روش تحلیل شبکه ای داده ها اقدامات کنترلی شناسایی و رتبه بندی شدند.

    کلیدواژگان: شاخص های استراتژیک، پروژه های مشارکتی، ریسک، شرکت عمرانی، پرروژه محور
  • علیرضا ربیعی*، محمدصادق عسگری، محمدرضا ربیعی، داود ابراهیمی بقا صفحات 329-350

    مقاله با هدف ارایه مدل ارتقای اخلاق کاری معلمان سامان یافته است که از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات جزء پژوهش های آمیخته (کمی و کیفی) است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل خبرگان دانشگاهی و سازمانی شامل کارشناسان ریاضی و در بخش کمی شامل تمام معلمان ریاضی مقطع متوسطه دوم شاغل در مدارس گرگان می باشد. حجم نمونه در بخش کیفی با اشباع نظری (20 نفر) و در بخش کمی بر اساس فرمول کوکران 160 نفر برآورد گردید. برای انتخاب نمونه در بخش کیفی از نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی از نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، در بخش کیفی، مصاحبه و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بر مبنای مقیاس 5 گزینه ای بود. روایی پرسشنامه از نظر صوری و محتوایی از طریق چند نفر از خبرگان، روایی همگرا از طریق محاسبه میانگین واریانس استخراج شده و روایی واگرا از طریق محاسبه جذر AVE به تایید رسید. پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 968/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آلفای کرونباخ، میانگین واریانس استخراج شده (AVE)، ماتریس جذر AVE، کولموگروف اسمیرنف، تحلیل عاملی تاییدی و t تک نمونه ای استفاده شد. نتایج به دست آمده به شناسایی 15 مولفه و 159 شاخص منجر شد که 7 مولفه اثرگذار شامل کیفیت زندگی کاری، انگیزش شغلی، سبک رهبری اخلاقی، عدالت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، مهارت های ارتباطی، فرهنگ سازمانی و 4 مولفه اثرپذیر رضایت شغلی، تعهد سازمانی، عملکرد شغلی و سکوت سازمانی بر ارتقای اخلاق کاری معلمان تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: اخلاق، معلمان ریاضی، اخلاق کاری
  • داود کیاکجور*، تیمور ساعدی، سعید اسلامی، بهزاد فرخ سرشت صفحات 331-348

    با توجه به اینکه پیچیدگی های محیطی و تغییرات فزاینده ای که در دنیای کسب و کار وجود دارد باعث شده که صاحب نظران به تاثیرگذاری اخلاق در موفقیت بلند مدت سازمان تاکید کنند، به همین دلیل مقاله حاضر به ارایه الگوی تصمیم گیری اخلاقی مدیران در سازمان های مردم نهاد پرداخته است. هدف از انجام این تحقیق شناسایی معیارهای تصمیم گیری اخلاقی مدیران در سازمان های مردم نهاد است تا با تکیه بر آن بتوان در ارتقای فرهنگ اخلاق مداری و تقویت اخلاق در فرایندهای تصمیم گیری در سازمان های مردم نهاد کشور گامی موثر برداشت. در این پژوهش، از روش کیفی تیوری داده بنیاد بهره گرفته شده است. همچنین جهت جمع آوری اطلاعات از مصاحبه های نیمه ساختار یافته با خبرگان و افراد آگاه در حیطه موضوع تحقیق استفاده شده است. در این تحقیق نمونه گیری به صورت گلوله برفی بوده و این کار تا رسیدن به حد اشباع ادامه داشته است. در طی فرایند داده بنیاد از سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و در نهایت کدگذاری انتخابی شاخص ها شناسایی و در نهایت در قالب الگوی پارادایم تصمیم گیری اخلاقی مدیران در سازمان های مردم نهاد ارایه شدند.

    کلیدواژگان: اخلاق، تصمیم گیری، تئوری داده بنیاد
  • عباس بابایی دارانی، مهری دارایی*، سعید فرحبخش صفحات 349-364

    یکی از مسایلی که در سالهای اخیر به آن پرداخته شده است وجود مکانیزم یا مدلی برای تعیین و ارزیابی صلاحیت های حرفه ای معلمان می باشد که در کشورهای توسعه یافته توجه بیشتری به این امر شده و توانسته اند مدلهای مورد نظر سیستم آموزشی خود را تهیه و تدوین نمایند. در کشور ما نیز این امر در چندسال اخیر مورد توجه قرار گرفته است و کارهای زیربنایی آن نیز تا حدودی انجام شده است. در این راستا تحقیق حاضر با هدف بررسی تحلیل و اعتبار یابی مدل صلاحیت های حرفه ای بر اساس مدل هانتلی انجام شده است. جامعه آماری همه آموزگاران شاغل در استان اصفهان هستند. با استفاده از فرمول کوکران تعداد 345 نفر به عنوان نمونه آماری تعیین و به روش تصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه روش دلفی و پرسشنامه محقق ساخته است که روایی آن به صورت روایی محتوا و با مراجعه به نظر 5 نفر از خبرگان و اساتید فن بررسی و تایید گردید. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ بررسی شد که نتایج نشان می دهد ضریب آلفا بیشتر از مقدار ملاک 7/0 است لذا پرسشنامه از پایایی مناسب برخوردار است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای Smart PLS و spss20 انجام شده است. نتایج نشان می دهد که دانش حرفه ای، عمل حرفه ای و تعهد حرفه ای به عنوان مولفه های صلاحیت های حرفه ای آموزگاران استان اصفهان از اعتبار بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: صلاحیت های حرفه ای آموزگاران، دانش حرفه ای، عمل حرفه ای، تعهد حرفه ای
  • علیرضا رویتوند غیاثوند، مهدی خوشنود*، مریم اوشک سرایی، حسین عمو زاد خلیلی صفحات 352-369

    با در نظر گرفتن پژوهش های پیشین، پروژه های صنعت نفت و گاز ایران دارای عدم قطعیت های فراوانی بوده است. لذا تصمیم گیری در این پروژه ها همواره با ریسک هایی از جمله ریسک های سیاسی و اجتماعی مواجه می باشد. با ظهور تکنیک های مدیریت ریسک ، ارایه دید کاملی از ریسک های سرمایه گذاری در پروژه های نفت و گاز در ایران ضروری است. بنابراین شرکت ها نفتی ایران در کنار ارزیابی های اقتصادی، ناگزیر به شناسایی عوامل عدم اطمینان و تحلیل ریسک ها در پروژها جهت سرمایه گذاری می باشد. لذا این پژوهش به دنبال ارایه چارچوبی جهت ارزیابی ریسک های سرمایه گذاری در پروژه های نفت و گاز می باشد. به این منظور نخست، با مطالعه پیشینه پژوهش و مشورت با خبرگان، 21 ریسک دسته بندی گردید. با بکارگیری رویکرد دلفی فازی ریسک های شناسایی شده، پالایش و نهایی گردید. در این تحقیق، روش بهترین- بدترین، به منظور وزن دهی ریسک ها، به کار گرفته شد. از میان ریسک های تعیین شده، با استفاده از روش مالتی مورا بحرانی ترین ریسک ها مشخص گردید. 

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، تحلیل ریسک، عوامل سیاسی و اجتماعی، روش بهترین-بدترین(BWM)، روش مالتی مورا
  • عباس شهرکی، ابراهیم خراسانی پاریزی*، علی رحیمی صادق صفحات 365-387

    قوانین مالی مسلمانان به رغم ظاهر ساده و بی پیرایه، بسی مشکل و پیچیده است. گذشته از اختلاف نظر مکاتب فقهی در برخی اصول و فروع، جزییات دقیق احکام مالی مسلمانان، سخت و دشوار است. در عصر فتوحات اسلامی نظام مالی ساده اسلام با نظام های مالی تمدن ایران برخورد نمود،در این رویارویی خلفا دریافتند که نه تنها نظام مالی اسلام پاسخگوی امروز جهان اسلام نیست بلکه به مصلحت حکومت خود می دیدند که مقررات بومی و سرزمینی را جهت پیشبرد اهداف و مقاصد خود به کار گیرند.حاکمان اسلامی در ایران به نظام مالی برخورد کردند که بسیار پیچیده ترو منظم تر از نظام مالی آنها بود و عوایدی را نصیب دستگاه خلافت می کرد که خلفا را ترغیب به بکارگیری این نظام مالی می کرد. پژوهش حاضر درصدد است تا چگونگی مواجهه فاتحان عرب با نظام مالی ایران که دارای سابقه و نظاممند بوده است را بررسی نمایید. پژوهش حاضر از لحاظ هدف بنیادی و از نظر روش اسنادی و کتابخانه ای است. تسامح خلفای اسلامی با نظام مالی ایران و تاثیر پذیری دستگاه خلافت ازنظام مالیاتی ایران عصر ساسانی موضوعات مورد بحث در این تحقیق می باشد و همچنین خلفای اموی که بنا حکومت خود را بر ثروت و تجمل نهاده بودند برای رسیدن به اهداف مالی خود از اشخاص کاردان و متصدیانی برای وصول مالیات استفاده می کردند که این اهداف را برآورده سازند حتی اگر گاهی این برآوری خواسته بدون توجه به مسایل شرعی انجام می شد و بر مقدار آن بدون حساب و کتاب های مجاز دینی افزوده می شد.

    کلیدواژگان: نظام مالی صدر اسلام، ایران، عصر اموی، مالیات، دولت خلفا، نظام دیوانی
  • فخرالله ملائی کندلوس*، آزیتا حریری، پرویز ذکاییان صفحات 371-384
    واژه «اخلال» در قوانین مختلف به دفعات مورد استفاده قرار گرفته است، ولی قانونگذار تاکنون در هیچ قانونی تعریف دقیقی از این واژه ارایه نداده است. تدقیق در دلایل ذکرشده در شرع اسلامی و نیز، روح حاکم بر شریعت نشان از آن دارد که وضع بسیاری از احکام و یکی از اهداف غایی از وضع قوانینی فقهی، به پاسداری از نظام معاش مردم مربوط می شود و شارع در زمان وضع و اجرای احکام، هرگز از موانع و عوامل ایجاد اختلال در زیست مردم غافل نشده است. مسیله اصلی مقاله حاضر، بررسی مبانی فقهی حرمت اخلالگری اقتصادی در سه حوزه تولید، توزیع و مصرف بررسی شده است. این تحقیق با استناد به منابع کتابخانه ای و روش تفسیری از نوع کیفی تدوین شده و در پی پاسخ گویی به این سوال است که چه مبنای مشخص برای زمینه های گوناگون اخلالگری در نظام اقتصادی وجود دارد؟ نتایج تحقیق نشان از آن دارد که مبانی فقهی در حوزه تولید شامل: گردش ناسالم اقتصادی در همه جامعه، قاچاق کالا و ارز و افساد فی الارض است. این مبانی فقهی در حوزه توزیع عبارت است از: جبران کاهش ارزش پول، بی عدالتی و فاصله طبقاتی و انحصارطلبی. همچنین، مبانی فقهی در حوزه مصرف شامل این موارد است: اسراف و تبذیر، و عدم رعایت حقوق مصرف کنندگان.
    کلیدواژگان: اخلال، مبانی فقهی، حرمت اخلالگری، حوزه تولید، حوزه توزیع، حوزه مصرف
  • سعید روزبهانی*، عزت خلیقی، امیر احمدی صفحات 386-401
    حافظ در آیینه دیوان غزلیات، ضمن پرداختن به مسایل غنایی، عاشقانه، عرفانی و... از موضوعات سیاسی و اجتماعی، خاصه حقوق بشری هم سخن گفته است. او در ابیات مختلف، بارها به کاستی های حقوق انسان ها اعتراض کرده و مخاطبان خود را به صورت مستقیم و غیرمستقیم به رعایت آن فراخوانده است. حافظ برای تحقق این هدف نوآوری هایی انجام داده که پرورش شخصیت رند از آن جمله است. مساله اصلی پژوهش حاضر که مبتنی بر منابع کتابخانه ای و روش مقایسه ای است، بررسی انگیزه های حقوق بشری حافظ از پرداختن به شخصیت رند است تا به این پرسش پاسخ داده شود که شاعر از این طریق به چه حقوق انسانی اشاره کرده است؟ فرضیه اصلی تحقیق بر این اصل استوار است که تمرکز حافظ بر مفاهیم مهمی چون: برابری و عدالت اجتماعی؛ امنیت فردی و اجتماعی؛ آزادی های سیاسی، عمومی و روانی؛ کرامت و شان انسانی؛ حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از طریق بازنمایی کنش های گفتاری و عملی شخصیت رند، قابل تامل بوده است. در مجموع رندآفرینی حافظ در دیوان غزلیات، تلاشی انتقادی و اعتراضی برای برجسته کردن محرومیت های مرتبط با حقوق بشر در جامعه ایرانی و افزودن بر گستره شناخت و بینش مردم تحت ستم بوده است. همچنین، از این طریق، دوگانه «خودی/ بیگانه» در کلیت ساختار سیاسی جامعه ایرانی تشریح و برجسته سازی شده است.
    کلیدواژگان: حافظ، غزلیات، رند، حقوق بشر، سیاست، رویکرد انتقادی
  • خورشید مهدی زاده جیرکل، مصطفی رجایی پور*، منصور امیرزاده جیرکلی صفحات 388-406

    یکی از مسایل مبتلابه اجتماعی و اختلافی بین فقها، مساله اذن ولی قهری در نکاح دختر باکره رشیده، می باشد. از نظر فقهی، اصل، عدم ولایت بر بالغ رشید در امور مالی و غیرمالی، است. در خصوص «نکاح» دختر باکره رشیده، به موجب برخی از اقوال فقها، ولایت پدر و جدپدری بر شخص رشیده، استثنایا ثابت است. ظاهر متن اصلی ماده 1043 قانون مدنی و اصلاحات بعدی، بیانگر آن است که: قانونگذار، از قول مشهور فقهای امامیه، عدول کرده و قول به «اشتراک اراده» دختر و ولی را برگزیده است. مقاله حاضر، با هدف بررسی تحولات قانونی ماده مذکور در بستر تحولات و نیازهای اجتماعی، با استفاده از منابع فقهی و حقوقی و با روش مطالعات کتابخانه ای، در پنج قسمت، سامان یافته است. سوال اصلی مقاله، این است که: تحولات صورت گرفته در ماده 1043 قانون مدنی، مستند به قول مشهور فقهای امامیه است یا اینکه بر اساس نیازهای اجتماعی، اصلاح شده است؟ پس از انجام پژوهش، فرضیه تحقیق، مبنی بر اینکه، عدول مقنن از قول مشهور فقها، متاثر از شرایط و نیازها و تحولات اجتماعی زمانه، بوده است، اثبات شد. بدین توضیح که، ماده قانونی مذکور، با لحاظ تحولات اجتماعی و بر مبنای اشتراک اراده دختر و ولی، اصلاح گردید. مهمترین نتایج تحقیق، بدین شرح است: از بین اقوال پنجگانه، قول به عدم ثبوت ولایت پدر و جدپدری، قول مختار پژوهشگران است و نکاح دختر باکره رشیده، بدون اذن ولی، صحیح اما غیرنافذ می باشد؛ در صورت زوال وصف بکارت در اثر وطی مشروع، ولایت پدر، ساقط است.

    کلیدواژگان: ولایت پدر، نکاح، دختر باکره رشیده، ماده 1043 قانون مدنی، تحولات اجتماعی
  • حسن سلطانی مفرد*، علی خالقی، محمدمهدی ساقیان صفحات 403-420

    امروزه در برخی از کشورها به منظور مقابله قاطع با برخی از جرایم خاص (سازمان یافته، تروریستی، مواد مخدر و...) و بر اساس مصلحت های برخاسته از ایدیولوژی های سیاسی در دادرسی کیفری، مرحله تحقیقات مقدماتی همراه با محدودیتهایی برای حقوق متهمان است به طوریکه در آنها شاهد نوعی سیاست جنایی افتراقی با غلبه جلوه اقتدارگرایی فراگیر هستیم. مقاله حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای ضمن واکاوی مقررات شکلی ایران و سایر کشورها، در صدد است تا به این سوال اساسی پاسخ دهد که مدل اقتدارگرای فراگیر سیاست جنایی، تحت تاثیر چه رویکردی سیاستگذاران جنایی کشورها را به سمت تحدید حقوق متهمان در مرحله تحقیقات مقدماتی سوق داده است؟ به نظر می رسد که امروزه رویکرد امنیت گرایی در عین تاثیر بر مبانی پیش بینی حقوق متهمان و همچنین قواعد و اصول متعدد مرتبط با آنها به ویژه در مرحله تحقیقات مقدماتی آثار چشمگیری دارد که گاه در مدل مردم سالار سیاست جنایی حاکم گردیده و در ضمن پیش بینی استثنایاتی بر برخی حقوق متهمان در این مرحله جلوه تقنینی به خود می گیرد. لذا قانونگذاران با اقبال به رویکردی امنیت گرا در عین حفظ ساختار سیاسی خود، اما نوعی سیاست جنایی افتراقی را در مقررات شکلی و شیوه پیاده سازی قواعد دادرسی کیفری می پذیرند.

    کلیدواژگان: حقوق متهم، مرحله تحقیقات مقدماتی، مدل اقتدارگرای فراگیر، سیاست جنایی، مدل مردم سالار
  • سید ناصر حجازی، مهرداد نوابخش*، سید علی هاشمیان فر صفحات 422-438

    این مقاله با هدف بررسی تجددگرایی و تاثیر آن بر بازاندیشی هویت جوانان شهر اصفهان انجام گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش روش میدانی با استفاده از تکنیک پیمایش، و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه می باشد. جامعه ی آماری پژوهش حاضر تمامی جوانان شهر اصفهان است که از از طریق فرمول کوکران یک نمونه 385 نفری به عنوان حجم نمونه به روش طبقه ای متناسب انتخاب گردید.برای بررسی روایی از شیوه تحلیل عاملی تاییدی و تکنیک های اعتبار همگرا (شاخص AVE) و برای محاسبه پایایی از آزمون آلفای کرونباخ استفاده گردید.چارچوب نظری پژوهش متشکل از نظریات اندیشمندان مختلفی است که نظریات غالب آن به تیوری بازاندیشی هویت گیدنز و برگر معطوف است. در این تحقیق به بررسی میزان تجددگرایی جوانان شهر اصفهان پرداخته وسپس تاثیرتجددگرایی ومولفه های آن یعنی: جهت گیری جهانی ،فرد گرایی ، آینده گرایی ومدگرایی بر بازاندیشی هویت جوانان مورد بررسی قرار گرفته است که میانگین متغیر تجددگرایی و بازاندیشی هویت و ابعاد آنها بالاتر از حد متوسط برآورد شده است. با توجه به تحلیلی که با استفاده از نرم افزار Smart PLS انجام شد. نتایج نشان داد که تجددگرایی بر بازاندیشی هویت جوانان تاثیر داشته (481/0)، و در بین مولفه های تجددگرایی آینده گرایی (453/0)، مدگرایی (437/0) و جهت گیری جهانی (322/0) بیشترین تاثیر را داشتند به عبارت دیگر برازش داده ها به مدل برقرار است و شاخص ها دلالت بر مطلوبیت مدل معادله ساختاری دارند. همچنین بعد فردگرایی تاثیری بر باز اندیشی هویت جوانان نداشت.

    کلیدواژگان: تجددگرایی، بازاندیشی، بازاندیشی هویت، جوانان، شهراصفهان
  • سنجر سلاجقه*، مسعود پورکیانی، سعید صیادی، رضا فرهمند صفحات 434-455

     با توجه به اهمیت تحول نظام اداری، ضرورت بررسی وضعیت موجود و شناسایی مسایل و مشکلات آن، این مقاله به پیش بینی تحول نظام اداری در حوزه منابع انسانی بر اساس عوامل بازدارنده پرداخته است. تحقیق موجود از نظر هدف، کاربردی و توسعه ای است که به روش کتابخانه ای و پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان دستگاه های اجرایی شهر کرمان می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 450 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری داده ها، دو پرسشنامه محقق ساخته عوامل بازدارنده اجرای تحول نظام اداری در حوزه منابع انسانی و پرسشنامه تحول نظام اداری استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد، عدم شایسته سالاری، آموزش ناکافی ، عوامل ارزشی و ساختاری، مبهم بودن اهداف، عدم حاکمیت تفکر بهبود مستمر، رابطه سالاری و رهبری ناکارآمد، عوامل بازدارنده اجرای تحول نظام اداری در حوزه منابع انسانی می باشند که بصورت همزمان 332/0 از واریانس میزان اجرای تحول نظام اداری را تبیین می کنند .

    کلیدواژگان: تحول نظام اداری، تحول، منابع انسانی، عوامل بازدارنده
  • فریده اولادقباد، علی پژهان*، مجید کاشانی صفحات 440-472
    آموزش و پرورش، از مولفه های تعیین کننده در حوزه قدرت ملی، توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی است. بنابراین ضرورت دارد برنامه ریزان و سیاستگذاران آموزشی، معلمان و مسیولان آموزش و پرورش، الزامات و مقتضیات زندگی فردا را بشناسند تا بتوانند دانش و بینش الزم را در کودکان و نوجوانان برای فعالیت در جامعه ی فردا پرورش دهند. در راستای این سیاست، شناسایی ویژگی های آموزش و پرورش کارا و اثر بخش از اهمیت خاصی برخوردار است. لذا برخی جوامع سعی می کنند با الگوبرداری از برنامه های آموزشی موفق سایر کشورها در بهبود و ترقی خود قدم بردارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تطبیقی جمعیت شناختی شاخص-های آموزشی در نظام آموزش و پرورش ایران و سنگاپور با روش توصیفی- تحلیلی می باشد. با تهیه پرسشنامه و توزیع آن بین نخبگان آموزشی ایران و سنگاپور، به بررسی وضعیت هر یک از نشانگرها و خرده نشانگرهای آموزشی از دیدگاه نخبگان آموزشی دو کشور با استفاده از آزمون های تی و کای دو پرداخته شده است. از لحاظ اولویت بندی خرده نشانگرها نیز خرده نشانگر عملکرد دانش آموزان در آزمون های بین المللی در سنگاپور و خرده نشانگر نرخ فارغ التحصیلی دانش آموزان پایه ابتدایی در ایران بالاترین رتبه را از نقطه نظر نخبگان آموزشی کسب کرده است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، جمعیت شناختی، شاخص های آموزشی، نظام آموزشی
  • حسنیه رادپسند*، فرهاد پروین صفحات 456-472

    سلب حق از موضوعات مهمی است که در مباحث فقهی وحقوقی گوناگون مورد توجه خاص قرار گرفته است.علماء علم حقوق ،هدف ازارایه قواعد حقوقی را،تامین آزادی انسان واحترام به شخصیت وحقوق طبیعی افراد می دانند.همان گونه که انسان حق دارد آزادانه فعالیت های مادی ومعنوی خود را گسترش دهد از سوی دیگر آزاد است که حقوقی را از خود سلب نماید .آزادی اراده در"سلب حق"یکی از شیون مهم آزادی های حقوقی محسوب می شود به گونه ای که فقدان آن زندگی انسان را مشکل وناممکن می سازد.مبانی سلب حق در حقوق ایران ومصر دارای وجوه تشابه وتفاوت است. حقوق مصر توجه ویژه ای به عرف وحقوق طبیعی وعدالت مبذول داشته است.حجیت عرف در نظر اهل سنت، بر اهمیت آن درحقوق مصر افزوده است،درحالی که درحقوق ایران، صرفنظر از عدم تصریح به مبانی حقوق طبیعی وعدالت ،با توجه به مذهب رسمی کشور،عرف دیگر اهمیت مذکور درقانون آیین دادرسی مدنی،1318راندارد.نظریه اصالت اراده وقاعده تسلیط ، مبانی اصلی سلب حق در حقوق ایران است.

    کلیدواژگان: سلب حق، آزادی اراده، شخصیت، حقوق مصر، حقوق ایران
  • فرشته السادات حسینی بجدنی، فیاض زاهد*، حسین آبادیان صفحات 472-487

    جریان روشنفکری که تقریبا از عصر قاجار آغاز گردید، سبب تغییرات اساسی در جامعه ی ایران شد. عاملان انتقال این اندیشه مردانی بودند مانند میرزا ملکم خان، کرمانی ، آخوندزاده و کسروی . هر چند گفتمان غالب این جریان مردانه بود ولی با طرح مباحثی در مورد مسایل بانوان قدم در راه اصلاح امور ایشان نهاد. پژوهش حاضر در صدد تحلیل نقش مردان روشنفکر در شکل گیری مطالبات زنان است. سوال اصلی این است که چگونه جریان روشنفکری سبب بیان مطالبات زنان شد؟ فرض بر این است که مواجهه با غرب و پیشرفت زنان سبب توجه روشنفکران مرد به زنان و خواست ایشان شد. مطالب گردآوری شده در این پژوهش از منابع کتابخانه ای است و به روش توصیفی- تحلیلی بیان شده است. هدف این مقاله بیان چگونگی شکل گیری ادوار روشنفکری در ایران ، اندیشمندان این جریان و در نهایت جایگاه زنان در این جریان است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مفاهیمی چون قانون، آزادی، برابری و لزوم آگاهی به واسطه ی ارتباط با غرب نخستین بار در جامعه ی ایران مطرح گردید. روشنفکران با الهام از الگوی غربی ، تغییراتی در شیوه ی حکومت غالب آن دوره پدید آوردند و خواهان استقرار حکومت قانون شدند. این مطالبات کم کم به حوزه ی زنان تسری یافت و هر چند به کندی ، موجبات ارتقای جایگاه زنان و جسارت بیان خواسته هایشان را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: جریان روشنفکری، مشروطه، زنان، روشنفکران
  • مجتبی پارسانسب، سید رسول آقاداود*، مجتبی شاهنوشی صفحات 473-488

    توجه به مسایل عمومی جامعه و اتخاذ تدابیری برای حل آنها از وظایف دولت هاست که آنها را از بخش خصوصی متمایز می سازد فرایند خط مشی گذاری از نگاه علم مدیریت چرخهای چند مرحله ای دارد شامل تهیه دستور کار، شکل گیری خط مشی ، اجرای خط مشی، ارزیابی خط مشی تغییر خط مشی و در نهایت پایان خط مشی یکی از مسایلی که امروزه کشورها با آن رو به رو هستند.هدف از این پژوهش ارایه مدلی جهت پذیرش خط مشی های عمومی در حوزه پرسنلی توسط جامعه هدف است. روش تحقیق در این پژوهش کیفی- کمی، است و با استفاده از رویکرد دلفی، به استخراج ابعاد و مولفه های پذیرش خط مشی های عمومی در حوزه پرسنلی توسط جامعه هدف پرداخته است. در این تحقیق بر اساس ادبیات تحقیق، 114 زیرمعیار و 22 معیار اصلی شناسایی شده است که در دو راند دلفی، در اختیار خبرگان قرار گرفت. در نهایت 96 زیرمعیار نهایی شناسایی گردید. میزان تاثیر متغیرهای شناسایی شده در قالب مدل، نشان داد تمامی عوامل شناسایی شده، در تبیین پذیرش خط مشی ها تاثیر معناداری دارند. عامل کنترل و ارزیابی 798/0 بیش ترین اثر را در تبیین پذیرش خط مشی ها داشته و ابزار اجرا 297/0 دارای کمترین میزان تاثیر است. براساس رتبه بندی عامل های اصلی مطالعه، موانع ‏با رتبه 15.23 از بالاترین اولویت برخوردار است. تداخل و وابستگی با رتبه 14.68 در اولویت دوم قرار دارد. عامل فرهنگی با رتبه 14.48 در اولویت سوم قرار دارد و تعامل و ارتباط با رتبه 4.12 در اولویت آخر قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، اجرای خط مشی، خط مشی پرسنلی
  • یاسر اینالو، محمد رمضانی*، مهدی زارع، بابک خسروی نیا صفحات 474-489
    با پیگیری تحولاتی که در ماهیت مالکیت اموال غیر منقول در ماده 22 قانون ثبت از دوره تصویب آن در سال 1310 تا تغییراتی که در مفاد آن در سالهای 1333، 1351 و نهایتا در سال 1395 توسط شورای نگهبان رخ داد، نشان از رویه ای در قانونگذار است که مصالح منطقی و قانونی غیر قابل انعطاف را با مصالح و شرایط جامعه انطباق می دهد. با بررسی نظام مالکیت اموال غیر منقول در سایر کشورها این نکته حایز اهمیت است که در بسیاری از کشورها نظام مالکیت بر اساس سبقه بومی آنها درباره مالکیت و سیر تاریخی آن مدون شده است. مهمترین تمایز میان نگرش های مالکیت، اصیل دانستن ثبت مال غیر منقول (نظام ایجادی) یا اصیل دانستن مالک (نظام تاییدی) در موقع معامله است. با این اوصاف اکثر تحقیقاتی که توسط حقوقدانان ایرانی در رابطه با ماده 22 قانون ثبت وجود دارد، صرفا به امکان سنجی منطقی و قانونی آن می پردازد که بر اساس آن تعارضات کمتری از آن پدید آمده و بار محاکم قضایی در این زمینه کمتر و تفسیر در این زمینه به حداقل برسد. در این تحقیق سعی شده است که با تاکید بر آنچه واقعیت امر درباره شیوع اسناد عادی در پذیرش مالکیت مال غیر منقول است، امکان سنجی تعارض این اسناد با اسناد رسمی مورد مداقه قرار گیرد و در نهایت پیشنهادی درباره حیث اثبات اسناد عادی برای مالکیت؛ و نه صرفا تحویل آن به ادله ای برای دعاوی ای غیر از تعارض با سند رسمی ارایه دهد.
    کلیدواژگان: اسناد عادی، اسناد رسمی، تعارض، ماده 22 ق.ث، مالکیت
  • علیرضا معشوری، روح الله شهابی*، بهرام یوسفی، فریدون اکبرزاده صفحات 489-511

    ترامپ بارها با اشاره به وضعیت نامطلوب آمریکا، آن را محصول سیاست دولت های پیشین دانسته است. ترامپ با اعلام شعار "آمریکا را دوباره با عظمت کنید"، تاکید کرده است که آمریکا دیگر مانند سابق عالی و استثنایی نیست و ما باید دوباره آمریکا را به جایگاه اصلی و استثنایی آن برسانیم. برای رسیدن به این هدف ترامپ بر مسایل داخلی آمریکا تمرکز کرده و بهبود شرایط داخلی کشور را در الویت قرار داده است. نگاه او به سیاست خارجی به دور از سیاست مداخله گرایی بوده و معتقد است که این سیاست برای منافع آمریکا ضرر داشته است. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و مقالات، نگارش گردیده است. هدف از این پژوهش پاسخ به این سوال اصلی است که، سیاست خارجی ترامپ برای بازسازی عظمت آمریکا بر چه محورهایی تاکید می کند؟ برای تحقق این شعار انتخاباتی سیاست خارجی ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ بر چهار محور تاکید می کند: "ضدیت با جهانی گرایی آمریکا"، "مهاجرت"، "تجارت" و "ملت سازی". ترامپ به دنبال بازسازی عظمت آمریکاست تا به عنوان یک الگو جهت تقلید و پیروی در جهان باشد.

    کلیدواژگان: جامعه الگو، ملت سازی، مداخله گرایی، استثنایی بودن
  • محمد راشکی، حسین میری*، علی اکبر اسمعیلی صفحات 491-510
    قراردادهای بیع متقابل در زمینه نفت و گاز همچون سایر قراردادهای موجود در عرصه سرمایه گذاری خارجی دارای قلمرو و مبانی خاصی است که در هر کشوری با توجه به مقررات موجود و قراردادهای فی مابینی که متعهدین آن را منعقد می نمایند شکل گرفته است. اما مسیله ی مهمی که در مقاله ی حاضر، نویسندگان به دنبال آن هستند این است که قلمرو قانونی و مبنای قراردادهای بیع متقابل در زمینه نفت و گاز در عرصه ی بین المللی و حقوق ایران چه می باشد؟ در پاسخ به این مسیله می بایست عنوان داشت که قلمرو و مبنای این نوع قراردادها را می توان با توجه به سیاست تقنینی کشورها همچون حقوق ایران مطابق فقه و مقررات موجود مورد مطالعه قرار داد. البته در برخی موارد نیز، رویه قضایی حاکم مورد حکم قرار می گیرد. مبانی حاکم بر اصول قراردادهای بیع متقابل و الگوهای جدید قرارداد نفتی را می توان در مواردی همچون هماهنگ سازی و یکنواخت سازی قراردادهای نفتی، تعهد به شرط تضامین برای طرفین قراردادهای نفتی و گسترش روابط تجاری عنوان داشت. از این رو در پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیلی و با استناد از منابع کتابخانه ای ابعاد موضوع پژوهش مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: قرارداد، بیع متقابل، نفت، گاز، الگوهای جدید نفتی
  • امین امانی بابادی*، سید باقر میرعباسی، ابراهیم تقی زاده صفحات 512-529

    لازمه یک سیاست جنایی کارآمد در هر نظام حقوقی توجه به حقوق بزه دیدگان و جبران کامل زیان های وارده بر آنان از رهگذر وقوع جرم است که بتوان جایگاه خاص جنایات علیه بشریت در میان سایر جنایات بین المللی بررسی کرد.در این مقاله به بررسی روند شکل گیری قواعد و مقررات مربوط به جبران خسارت بزه دیدگان جنایات علیه بشریت از ابتدای شناسایی این مفهوم دردادگاه های کیفری بین المللی از جمله در اساسنامه های دادگاه کیفری بین المللی نورنبرگ و توکیو، دادگاه کیفری بین المللی یوگسلاوی سابق و روآنداوپس از آن ،تلاش های دیوان کیفری بین المللی در این راستا و معیارهای مندرج در این اساسنامه و مقررات آیین دادرسی و ادله دیوان و همچنین بررسی آراء مهم صادره و رویه قضایی این محاکم در خصوص جبران خسارت بزه دیدگان پرداخته شده است و با توجه به تلاش های منطقه ای در جهت جبران خسارت بزه دیدگان از جمله در کنوانسیونهای اروپایی و آمریکایی حقوق بشر به بیان مهم ترین پرونده های دیوان کیفری بین المللی و نقش مهم صندوق امانی در پرداخت غرامت قربانیان این گونه جرایم توجه می گردد و اگرچه گام های مثبتی در ارتقاء حقوق اشخاص با ضوابط موجود جهت جبران خسارت برداشته شده است ولی به نظر می رسد تمامی این تمهیدات تاکنون نتوانسته باعث تحقق بخشیدن کامل عدالت ترمیمی و جبران خسارت بزه دیدگان با جرایم علیه بشریت چه از بعد شکلی که ناظر بر پذیرش دعاوی مربوط به جبران خسارت در مراجع بین المللی و چه از بعد ماهوی که ناظر بر قواعد و مقررات در سطح بین المللی است، شود.

    کلیدواژگان: جبران خسارت، بزه دیده، جرایم علیه بشریت، عدالت ترمیمی، دیوان کیفری بین المللی
  • علی مشایخیان، حسنعلی موذن زادگان*، احمد جان آقایی، سید علی میر ابراهیمی صفحات 513-529

    در این مقاله به موانع و چالش های تقنینی و اجرایی و ساختاری نظام نیمه آزادی پرداخته خواهد شد و از جمله ی آنها می توان گفت که هنوز فرهنگ قضایی فی مابین قضات درخصوص نیمه آزادی شکل لازم را به خود نگرفته و فرهنگ سازی عمومی و اجتماعی نیز نشده است و مراکز و سازمان های نیمه آزادی نیز هنوز ایجاد نشده اند. ضمنا در مقاله به چالش ضرورت گذشت شاکی خصوصی نیز اشاره شده که حتی در صورت وجود شرایط و موافق بودن قاضی محکمه ی کیفری، چنانچه شاکی گذشت ننماید نمی توان حکم به نیمه آزادی صادر نمود و این مسیله نقض غرض می باشد و چالش دیگر، فقدان ضمانت اجرایی قانونی در صورت ارتکاب جرم مجدد توسط فرد برخوردار شده از نظام نیمه آزادی است. در خصوص نقض قوانین ، بهتر است که قانون اصلاح شود و نیازمند توضیح بیان مصادیق بیشتری در مورد نیمه آزادی است و در مورد فقدان ضمانت اجرایی نیز ضمن اصلاح قانون، تدابیری مشابه با آنچه ذیل آزادی مشروط وجود دارد اتخاذ گردد. پیرامون چالش های ساختاری از جمله فقد بستر مالی، نیازمند در نظر گرفتن برخی منابع مالی لازم است و در خصوص فقدان تشکیلات مستقل، ایجاد یک سازمان خاص زیر نظر مستقیم قوه ی قضاییه ضرورت دارد .

    کلیدواژگان: موانع نیمه آزادی، بزهکار، زندان، اصلاح و درمان، ایجاد بسترهای لازم
  • حسین صفری*، اسمعیل ابونوری، حسین مهرابی بشرآبادی، رحمان سعادت صفحات 514-532

    ایران کشوری نسبتا بزرگ با اقلیم های مختلف است که توانایی تولید انواع محصولات کشاورزی را دارد. در واقع قادر به صادرات محصولات کشاورزی مختلف در طول سال به کشورهای همسایه و همچنین فراتر از آن است. خشکبار یکی از مهمترین کالاهای بخش کشاورزی به دلیل قابلیت ذخیره و ماندگاری نسبتا بالا، برای صادرات بوده است. برنامه ریزی در ابعاد مختلف صادرات، نوع خشکبار و مقصد کشور وارد کننده؛ از مهمترین دغدقه های این تجارت است. از یک طرف، تنوع، ذایقه و ترجیحات بازار خشکبار ایرانی از مزایای صادرات آن است. از طرف دیگر ، نااطمینانی موجود در نرخ ارز یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده تجارت بین الملل محسوب می شود و از اهمیت ویژه ای در بازارهای کشاورزی برخوردار است. هدف اصلی در این تحقیق برآورد تاثیر نااطمینانی نرخ ارز بر صادرات انواع خشکبار با استفاده از مدلی ترکیبی از گارچ و پنل سه بعدی در سال های 1371-1397 است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که اثر نااطمینانی نرخ برابری ارز کشورهای واردکننده 15.0- است و در بین خشکبار، بعد از پسته، خرما با ضریب 15.0 در رشد صادرات خشکبار ایران موثر است.

    کلیدواژگان: پنل سه بعدی، صادرات خشکبار ایران، نااطمینانی نرخ ارز
  • سعید صفی شلمزاری، هاشم مجتهدی* صفحات 531-541

    شناخت و معرفی علمای متقدم شیعه یکی از کارهای پژوهشی است که معمول محققان به باز خوانی آن پرداخته اند. ضروریات و اهدافی برای این گونه پژوهش ها بیان شده که می توان از این رهگذر، به اندیشه های مختلف آنها در ابواب مختلف علوم و گرایش آنها رسید. یکی از عالمان پر آوازه و پر کار شیعه که تحقیق در اندیشه های ایشان به خصوص اندیشه های سیاسی، غیر از آنکه روشن کننده روش و گرایش سیاسی ایشان است بلکه تفکر او بر شاگردانش اثر گذاشته، مرحوم حسن بن یوسف بن مطهر حلی، معروف به علامه حلی می باشد. علامه حلی از فقها و متکلمان شیعه قرن هشتم هجری بود. اولجایتو از پادشاهان ایلخانیان از مقام و مرجعیت علمی علامه مطلع و ایشان را به ایران دعوت نمود و علامه در مدت 11 سال حضور در ایران توانست خدمات ماندگار از خود به جا بگذار از قبیل؛ رسمیت شناختن مذهب شیعه به عنوان دین واحد ایرانیان، ترویج فرهنگ غنی شیعه، اثبات ولایت امام علی (ع). یافته پژوهش حاضر در این زمینه آن است که مرحوم علامه از لحاظ نظری حکومتها را به دو دسته مشروع و غیر مشروع تقسیم نموده و حکومت مشروع را مختص خداوند و هر آن کس که از طرف خداوند منصوب شده است مانند؛ پیامبر، امام معصوم (ع) و فقیه جامع الشرایط می داند و حکومت غیر مشروع را در غیر آنها می داند. روش پژوهشی در این نوشتار بیشتر توصیفی تحلیلی است.

    کلیدواژگان: اندیشه، سیاسی، علامه حلی، حکومت، مشروع، غیر مشروع
  • مهدی منتظر*، سید عباس حسینی اسلام، حسین فرحی صفحات 533-545

    در این مقاله به‏ طور مشروح و مستدل به تعریف، ضرورت و شناسایی فواید تابعیت حیوان وحشی پرداخته شده است. با شناسایی تابعیت حیوانات وحشی در فروض مهاجرت حیوانات وحشی، تجارت حیوان وحشی،تعیین دادگاه صالح، قانون صالح، تعارض قوانین کشورهای مبدا و مقصد مهاجرت حیوانات وحشی و آبزیان، شناسایی تابعیت موثر حیوانات وحشی دارای تابعیت مضاعف یا سیال همگی مباحثی است که در این مقاله به طرح و تبیین آن پرداخته شده است. مهمترین خروجی و نتیجه این تحقیق که با روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است، متن قانون پیشنهادی نهاد تابعیت حیوانات وحشی است که مشتمل بر 6 ماده و 1 تبصره است. مهمترین مواد این قانون پیشنهادی عبارتند از : 1-حقوق حمایتی و حفاظتی از حیوانات توسط دولت معین از رابطه تابعیت ناشی می‏شود. 2- حیوانات وحشی تحت چه شرایطی متعلق به یک کشور خاص از جمله ایران خواهند شد. 3-تابعیت نوزاد حیوانات وحشی و آبزیان تابع مادر خواهد بود و نتاج متعلق به مادر و کشور مادر است. 4-حیوان مهاجر به محض ورود به قلمرو یا سرزمین کشور مقصد تابعیت کشور مقصد را خواهد داشت. 5-در مسیر مهاجرت هرگونه تعرض و نقض حقوق حیوان مهاجر از ناحیه اشخاص، قابل پیگیری و دفاع توسط هریک از کشور مقصد و مبدا خواهد بود. 6-در صورت عدم امکان شناسایی تابعیت موثر حین مهاجرت: چناچه حیوان از مرز کشور مبدا عبور کرده باشد مورد حمایت کشور مقصد خواهد بود.

    کلیدواژگان: تابعیت، تابعیت حیوان وحشی- تابعیت سیال و مضاعف، حیوان وحشی
  • موسی کریمی اهندانی، علیرضا رجب زاده اصطهباناتی*، طیب افشار نیا صفحات 543-558
    مراجعه به داوری مستلزم تراضی طرفین است. تراضی از نظر حقوقی یک قرارداد است که ممکن است به شیوه های مختلف منعقد شود. اما دو شیوه متداول تر عبارت است از: اول، انعقاد موافقتنامه داوری به صورت مستقل از قرارداد یا معامله اصلی (قرارداد پایه) که به موجب آن طرفین تراضی می کنند اختلافات فیمابین را به داوری ارجاع دهند (موافقتنامه داوری مستقل). دوم، تراضی به داوری به صورت شرط ضمن قرارداد اصلی که مطابق آن نیز متعاملین توافق می کنند که اختلافات و ادعاهای ناشی از قرارداد را از طریق داوری حل و فصل نمایند (شرط داوری ضمن قرارداد) و در هریک از این دو روش؛ قرارداد داوری را باید قراردادهای فرعی و تبعی تلقی کنیم که همواره به مناسبت یک قرارداد اصلی (بیع، حمل و نقل کالا، بیمه و غیره) منعقد می شود. این خصیصه فرعی بودن قرارداد داوری، موجب طرح این سوال شده است که اگر قرارداد اصلی باطل باشد یا فسخ شود، بطلان و فسخ آن چه تاثیری در قرارداد داوری دارد؟ اگر بطلان یا فسخ قرارداد اصلی را موثر در حیات قرارداد داوری بدانیم، با این دور باطل مواجه می شویم که بطلان قرارداد اصلی موجب بطلان قرارداد داوری است و داوری که بر اساس قرارداد داوری باطل به بطلان قرارداد اصلی رای صادر می کند، رای باطل و بی اثری صادر کرده است. به خاطر رفع چنین اشکالی، در اغلب کشورهای دنیا این نظر پذیرفته شده است که قرارداد داوری از قرارداد اصلی مستقل است و در نتیجه بطلان قرارداد اصلی موجب بطلان قرارداد داوری نیست.
    کلیدواژگان: شرط داوری، استقلال، قرارداد اصلی، صلاحیت بر صلاحیت، انحلال قرارداد
  • محمد یزدانی، سید محمود مجیدی*، محمدحسن حسنی صفحات 544-559

    مهمترین جرم علیه تمامیت جسمانی اشخاص، قتل عمد می باشد که در قوانین کشورهای مختلف مجازاتهای متفاوت دارد. در مقررات ناظر بر قصاص نفس در قانون مجازات 1392، رویکردهای جدید از سوی قانون گذار قابل مشاهده است. به نظر می رسد، رفع خلاهای تقنینی موجود در مقررات پیشین در زمره این رویکردها می باشد. از این رو، در زمینه موضوعاتی همچون اختیارات ولی دم صغیر، جایگاه دستور به قتل دیگری و نیز ضمانت اجرای کیفری بزه دیدگان قتل، در قانون مجازات جدید ابهامات کمتری وجود دارد. رویکرد دیگر قانون گذار حمایت از نظم عمومی جامعه است که آن را در قالب مواردی مانند حمایت از تمام بزه دیدگان قتل عمدی و نیز اعطای اختیار به اولیاء دم در اخذ دیه بدون رضایت قاتل نشان داده است. علاوه بر این، نگاه جدید مقنن به دفاع مشروع و نیز موضوع آگاهی مرتکب به کشنده بودن عمل ارتکابی نشان گر استفاده سنجیده از ظرفیت موجود رویکردهای متفاوت فقهی در راستای رفع مشکلات حقوقی و قضایی است. در این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی و بااستفاده از ابزار کتابخانه ای هدف آن است تا قانون گذار در وضع مقررات قصاص نفس، خصوصا در حوزه مجازات اولیاء دم مقتول، درخواست اولیه و صدور حکم به اجرای قصاص در مجازات قانون اسلامی 1392 بررسی شود.

    کلیدواژگان: قصاص نفس، خلاهای تقنینی، قتل عمدی، قانون مجازات 92، اولیاء دم
  • قاسم رضایی، حمید آسایش*، رضا معبودی صفحات 560-574
    بانک ها یکی از نهادهای بسیار مهم و رکن اساسی سیستم مالی هر اقتصاد بوده که با جذب و تخصیص کارای منابع مالی بستر لازم برای دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی، به عنوان مهمترین هدف اقتصادی کشور را فراهم می نمایند. اما، اگر شیوه جذب و به کارگیری سپرده در قالب تسهیلات به صورت نامطلوب انجام پذیرد، نه تنها موجبات رشد و توسعه اقتصادی را فراهم نمی سازد، بلکه باعث بروز بحران در جامعه می شود بنابراین در این مطالعه به بررسی اثر متقابل عملیات بانکداری بدون ربا (جذب سپرده و پرداخت تسهیلات) و رشداقتصادی استان ها با شرایط مختلف پرداخته شد که برای دستیابی به این مهم از داده های استانی (31 استان) طی سال های 1391 الی 1398و روش های همجمعی جوهانسن و جولسیوس و تصحیح خطای برداری بهره برده شده که بر اساس نتایج حاصله میزان تسهیلات، سپرده ها و رشد اقتصادی در کوتاه مدت و بلند مدت اثر مثبت و معنا دار بر یکدیگر دارند. بنابراین سیستم بانکداری بدون ربا و رشد اقتصادی استان ها اثر متقابل و فزاینده بر یکدیگر دارند.
    کلیدواژگان: بانکداری بدون ربا، رشد اقتصادی، مدل تصحیح خطای برداری، همجمعی
  • وحید شاه آبادی، قاسم جعفری*، رضا کرمی، سید محمد صدری، حیدر امیرپور صفحات 575-592

    نهضت عاشورا همواره به دلیل اثرگذاری آن مورد توجه جریانهای مختلف همچون مخالفان و دشمنان اهل بیت (ع) بوده است. گستردگی نفوذ و نقش احیاگری و ظلم ستیزی این نهضت باعث شد تا حتی پیش از شهادت امام حسین (ع)، شبهاتی از جنبه های تاریخی، فقهی و کلامی مطرح شود. عمده ترین حجم این شبهات به نیت تخریب اهداف و ماهیت قیام عاشورا توسط مغرضان و دشمنان تشیع طرح می شد. برخی از شبهات در این زمینه، فقهی است؛ زیرا در ظاهر برخی از افعال امام حسین (ع)، مطابق با قواعد فقهی ای که فقها در استنباط احکام به آنها ملتزم هستند تطابق نداشته و یا بر مبنای قواعد دیگری است، لذا فقها در آثار فقهی خود به بررسی و ارزیابی تطابق این موارد با قواعد فقهی پرداخته اند. در این مقاله پس از شناسایی مهمترین گونه های شبهات فقهی درباره عاشورا، به جریان شناسی (ایجاد کنندگان شبهات) و پدیدارشناسی (عوامل ایجاد اختلاف) شبهات پرداخته شده است و با بررسی و ارزیابی آنها، خلاءهای منجر به دامن زدن به شبهات و عدم فهم و قبول پاسخ های ارایه شده همچون اختلاف در علم امام تبیین شده است.

    کلیدواژگان: عاشورا، شبهات فقهی، جریان شناسی، پدیدارشناسی
  • روح الله طاهرنیا، رضا شعبانی صمغ آبادی* صفحات 576-590

    به گواهی مورخان تاریخ ایران عوامل زمینه ساز فکری داخلی نهضت مشروطه متعددند،یکی از این عوامل انجمن های سیاسی بودند که در طول سال های قبل از نهضت مشروطه، تلاش خستگی ناپذیری را در راه مبارزه با استبداد و فساد حکومت به عمل آوردند و در نهایت سبب پیروزی نهضت مشروطه و پی ریزی تشکیل احزاب سیاسی گردیدند. این انجمن ها را که در زمینه های فکری داخلی نهضت مشروطه نقش داشتند را می توان آغاز کننده رسمی مشارکت های مدنی در ایران دوره قاجار نامید که بر طبق اساسنامه خود به انجمن های سیاسی،ایالتی و ولایتی، صنفی، مذهبی، ادبی و منطقه ای تقسیم می شدند. یکی از عمده ترین تشکل های سیاسی که خواستار ایجاد اصلاحات در ساختار هرم قدرت و حکومت در ایران دوره قاجار بودند و در دوران ناصرالدین شاه به وجود آمدند، انجمن های «سیاسی سری» و بویژه انجمن مخفی بود. نگارنده در این پژوهش سعی دارد که به نقش انجمن مخفی در نهضت مشروطه بپردازد.

    کلیدواژگان: انجمن های سیاسی، نهضت مشروطه، انجمن مخفی
  • حسن جمالی، اکبر اعتباریان*، سعید شریفی صفحات 593-614
    فرار مالیاتی یک پدیده شوم اقتصادی است که دولت های مختلف در سراسر جهان را به چالش کشیده است. باتوجه به اهمیت این پدیده در ایران هدف از این مقاله بررسی تاثیر عوامل اجتماعی و رفتاری بر فرار مالیاتی است. در این راستا با استفاده از اطلاعات پرسش نامه از 100 نفر از کارشناسان و مدیران مالیاتی مدل تحقیق با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری (PLS) مورد آزمون قرار گرفته است. تجزیه وتحلیل اطلاعات در دو بخش مدل اندازه گیری و ساختاری مدل انجام پذیرفته است. در این راستا، ویژگی های فنی پرسش نامه شامل پایایی، روایی همگرا و روایی واگرا بررسی گردید و اصلاحات لازم صورت پذیرفت. در بخش ساختاری ضرایب ساختاری مدل برای بررسی فرضیه های تحقیق ارزیابی شد. بر اساس نتایج تحقیق، عدالت مالیاتی بر فرار مالیاتی تاثیر منفی و معنادار دارد. از سوی دیگر عدالت مالیاتی به طور غیرمستقیم و با نقش میانجی متغیر فساد اقتصادی بر فرار مالیاتی تاثیرگذار است. همچنین تاثیر اطرافیانی که در پرداخت مالیات به درستی عمل نمی کنند بر فرار مالیاتی افراد مثبت و معنادار است و این متغیر با متغیر میانجی اخلاقیات نیز بر فرار مالیاتی تاثیرگذار است. درمجموع می توان گفت، از منظر اجتماعی دولت بایستی تلاش نماید اعتماد مردم به دستگاه مالیاتی را از طرق گوناگون ازجمله اعلام عمومی هزینه کرد درآمدهای مالیاتی افزایش دهد تا تمکین مالیاتی از این طریق افزایش پیدا کند.
    کلیدواژگان: فرار مالیاتی، فساد، انصاف مالیاتی، اخلاق، تاثیر اطرافیان
  • مسلم شیاسی، قباد منصور بخت*، رضا شعبانی صمغ آبادی صفحات 594-608

    عشایر غیر از آن که اقتصاد کشور را در زمینه دامداری تضمین می کردند، با توجه به روحیه سلحشوری که داشتند از مرز ها نیز حفاظت می کردند و در اداره امور ایل خود، خودمختار بود. سیاست عشایری در آستانه ظهور سلطنت پهلوی به مساله ای برای دولت تبدیل شدکه ترس آور بود وبه تدریج ایل هراسی در وجود روشنفکران وسیاستگذاران پهلوی به ایل ستیزی تبدیل شدودولت در صدد برآمد با مواجهه مستقیم با ایلات وعشایر،خود را از شر سایه سنگین آن ترس رها سازد. حمایت نخبگان ونمایندگان مجلس به ویژه مطبوعات وابسته این دوره فضای ذهنی رضا خان را در نظر وعمل مهیای سرکوبی ایلات وعشایر ساخت تادرجهت ایجاد حکومت مرکزی وامنیت که با نظام نظم گریزی ملوک الطوایقی ،تکثر قومی ، حاکمیت شدید عرفی وشبانکاره ای در تعارض جدی قرار داشت را محو نماید.لذا چاره اندیشی برای ایلات وعشایردر اولویت برنامه نوسازی رضا شاه برسه پایه (سر کوبی وخلع سلاح،سلب قدرت از سران ایلات و اسکان) بنیان گرفت ونتایج سیاسی،اقتصادی،فرهنگی،اجتماعی کوتا،میان وبلندمدت،منفی ومثبتی را برجامعه ایلاتی ایران تحمیل نمود که این پژوهش بدان می پردازد.

    کلیدواژگان: رضاشاه، نوسازی، ایلات وعشایر
  • رحمت الله بابامیر ساطحی*، اصغر محمدی، منصور حقیقتیان صفحات 609-627

    توسعه سیاسی یکی از شاخه های توسعه است با هدف رسیدن به پیشرفت، صنعتی شدن، رفع فقر، رفع وابستگی، ایجاد تحولات ساختاری و اصلاحات در تمام بخش های جامعه و گذار از حالت نامطلوب زندگی گذشته به شرایط بهتر. با عنایت به اهمیت موضوع توسعه سیاسی پایدار پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی سرمایه فرهنگی و توسعه سیاسی پایدار شهری از دیدگاه شهروندان شهر اصفهان به انجام رسیده است. روش تحقیق پیمایش، و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه می باشد. جامعه آماری افراد 18 سال به بالای شهر اصفهان است که تعداد آنها بر اساس آخرین آمار در حدود 1500000 هزار نفر می باشد و 384 نفر از آنان با استفاده از فورمول کوکران به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شده اند. یافته ها حاکی از آن است که بین میزان کل سرمایه فرهنگی (32/0) و تمامی ابعاد آن یعنی سرمایه فرهنگی عینیت یافته (34/0)، سرمایه فرهنگی نهادینه شده (31/0) و سرمایه فرهنگی تجسم یافته (37/0) با میزان توسعه سیاسی پایدار شهری ارتباط مثبت و مستقیم و معنادار وجود دارد. نتایج بدست آمده از مدل معادله ساختاری (Smart PLS) نیز حاکی از آن است که سرمایه فرهنگی بر توسعه پایدار شهری تاثیر متوسط داشته (56/0) و متغیر سرمایه فرهنگی در مجموع (31/0) از واریانس متغیر توسعه سیاسی پایدار شهری را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: توسعه، توسعه سیاسی پایدار، سرمایه فرهنگی، مناطق شهری، شهر اصفهان
  • عبدالرضا محمدی*، صمد علی زاده، رقیه شهابی صفحات 663-675

    شرط، همانند قرارداد، مظهرحاکمیت اراده و خواست طرفین بوده که در انعقاد قرارداد نقش مستقیم، با واسطه و بسزایی دارد و بنظر بسیاری ار حقوقدانان و فقها، شرط محرک وداعی وانگیزه ایجادی هر عقد است و چه بسا در صورت عدم توافق در شرط، بسیاری از عقود به مرحله فرجام نخواهد رسید، اگرچه درنظر حقوقدانان ایرانی و انگلیسی و حتی فقهای امامیه شرط، یک اصل تبعی است زمانی که شرط مطرح می شود، قراردادی باشد و بدون وجود قرارداد طرح شرط بی معنا خواهد بود در حاکمیت اراده طرفین بواسطه نظارت دولتها درنظام های حقوقی، محدودیت هایی گذاشته اند ولی این محدوینها هیج تاثیری در قدرتنمایی شروط ندارد و این اراده با درنظر گرفتن دیگر اصول از جمله اصل حسن نیت اصل انصاف و اصل نفی عسر و حرج و قایده لاضرر با دخالت قوای مقنن هر کشور در قراردادها مورد حمایت قرار گرفتند ولی از باب نظم عمومی محدودیت هایی در اجرای آن گذاشتند لذا دراین مقاله خواهیم دید که که بواسطه دخالت دولتها افراد آنقدر هم در تعیین شروط آزاد نیستند و حتی فقها بعنوان یک قایده بیان داشتند "مامن عام"الاوقدخص" یعنی هیج اصلی وجود ندارد مگر اینکه تخصیص خورده باشند،برهمین مبنامحدودیت هایی برسر راه این اصل گذاشتند که در بسیاری ازمواردآن محدویت ها نه تنها باحاکمیت دولتها در تعارض نیستند بلکه با نظم عمومی و اخلاق حسنه هم تضادی ندارند، ولی دولتها بنا بر مصالح جمعی نسبت به ایجاد آن محدودیت اقدام کرده اند برهمین مبنا قلمرو شروط با در نظرگرفتن این محدودیتها درهرکشور تعیین می شود..

    کلیدواژگان: اصل آزادی شروط، حاکمیت اراده، آزادی قراردادی، شروط ضمن عقد
  • ابراهیم قاسمی نژاد، احمدرضا بهنیافر*، مهدی ذوالفقاری صفحات 676-693

    اضطرار به حالت ناچاری ،تنگنا وسختی گفته میشود که انسان را علیرغم میل باطنی وطب نفس به انجام کاری وادار می سازد. در حقوق اسلامی اضطرار هر چند که در ذیل حدیث معروف رفع آمده اما از عوامل موجهه جرم محسوب میشود: چنان که اغلب حقوقدانان وبرخی از فقها نیز چنین گفته اند.هر کدام از عوامل موجهه جرم یا رافع مسیولیت کیفری داری آثار فراوان فقهی وحقوقی:از جمله زوال رکن معنوی یا قانونی جرم،جواز یا عدم جواز توسل به دفاع مشروع ،صدور قرار منع تعقیب یا موقوفی تعقیب ،مسیولیت یا عدم کیفری شرکا ومعاونین جرم وبالاخره وجود مسیولیت مدنی یا عدم آن هستند.هر چند که در تبصره ماده ی 55 قانون مجازات اسلامی به دیه ضمان مالی مضطر حکم شده اما به نظر میرسد در موردی که مضطر به نفع شخص تحت خطر عملی انجام می دهد، مسیولیت مدنی او قابل انتقاد است.معنا ومفهوم اضطرار ، تحلیل مساله ،تبیین وشرایط ادله های اضطرار ونقد مبانی رافعیت آن از جمله مباحثی است که دراین مقاله از لحاظ فقهی و حقوقی مورد بررسی قرار میگیرد.

    کلیدواژگان: اضطرار، ضرورت، مسئولیت کیفری، مسئولیت مدنی مضطر
  • کیهان کیا، حسین وظیفه دوست*، کریم حمدی صفحات 694-717

    فروشگاه های زنجیرهای امروزه نقش مهمی در زندگی مردم ایفا میکنند و با توجه به ماشینی شدن زندگی اغلب مردم، این فروشگاه ها بشدت درحال گسترش است به گونه ای که رقابت شدیدی بین آنها برای جذب مشتری در جریان است. این تحقیق در صدد ارایه الگوی رفتار مصرف کننده در فروشگاه های زنجیرهای مبتنی بر عوامل محیطی و ادراکی با رویکرد مصرف گرایی سیاسی است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی 20 نفر از خبرگان و از طریق نمونه گیری هدفمند قضاوتی تا رسیدن به نقطه اشباع نظری گردآوری شد و در بخش کمی، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 196 نفر به عنوان نمونه آماری تعیین و داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شدند. در بخش کیفی، پس از تجزیه و تحلیل مصاحبه ها و با استفاده از روش گراندد تیوری 18 مقوله اصلی شناسایی و مدل نهایی ترسیم شد. پس از تجزیه و تحلیل داده های کمی با استفاده مدل معادلات ساختاری، مدل تحقیق مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: عوامل ادراکی، عوامل محیطی، حمایت از فروشگاه، گراندد تئوری
  • علیرضا لطفی دودران*، احمد میرزائی گرمی، مظفر باشکوه صفحات 718-735

    این تحقیق با هدف بررسی قواعد کلی مسیولیت مدنی و تحلیل و تحلیل و بررسی تطبیقی آن در حقوق ایران و انگلستان و فقه امامیه با روش تحلیلی، توصیفی صورت گرفته است. نتایج حاکی است : در حقوق انگلستان، قواعد کلی مسیولیت مدنی تحت عنوان: مسیولیت ناشی از بی احتیاطی، عمد و مسیولیت بدون تقصیر مطرح می شوند که بی احتیاطی و مسیولیت ناشی از آن مهم ترین آن به شمار می رود. مسیولیت مدنی در حقوق ایران شامل: مسیولیت مبتنی بر تقصیر و بدون تقصیر می باشد که قاعده تسبیب و اتلاف به ترتیب عنصر اصلی مسیولیت مبتنی بر تقصیر و بدون تقصیر می باشد. ولیکن در فقه امامیه مسیولیت مبتنی بر تقصیر و بدون تقصیر به صورت واحد مطرح بوده و برخلاف حقوق ایران، قاعده اتلاف و تسبیب مستقل از هم نیستند. ولیکن تسبیب، رکن اصلی مسیولیت نبوده و صرف تحقق ضرر بدون عامل زیان ضمان ایجاد نمی کند. در نهایت، علی رغم تفاوت های ظاهری، قواعد کلی مسیولیت مدنی در این سه نظام؛ قابلیت انطباق داشته و دارای یک هدف مشترک: «اجرای عدالت و جبران کامل ضرر ناروا» می باشند.

    کلیدواژگان: مسئولیت، مسئولیت ناشی از تقصیر، مسئولیت بدون تقصیر، بی احتیاطی، زیان
  • سهراب احمدوند، کریم حمدی*، محمدعلی عبدالوند، محسن خون سیاوش صفحات 772-790

    امروزه در بازارهای رقابتی، برند دیگر تنها یک ابزار کارآمد در دست مدیران نیست. برند یک الزام استراتژیک است که سازمانها را در جهت خلق ارزش بیشتر برای مشتریان و خودشان کمک می کند .بنابراین ساخت یک برند قدرتمند در بازار، هدف بسیاری ازجوامع و سازمانهاست،که قدرت سیاسی در جامعه ، حاشیه سود بیشتر، ارتباطات قویتر با حلقه های قبلی و بعدی زنجیره تامین و بسیاری مزایای دیگر را برای سازمان و جامعه به ارمغان می آورد. این برند ها هستند که قبل از سازمان، محصولات و خدمات آن و کارکنان و مدیران آن با مصرف کنندگان در تعامل و ارتباطند. با توجه به شکاف قابل توجه صنعت برندینگ کشور در این پژوهش، برای دست یابی به مدل برندسازی از روش کمی تحلیل عاملی استفاده شده است، که مبنای اصلی جمع آوری اطلاعات در این روش، پرسشنامه در حیطه موضوع موردنظر است نمونه گیری مورد استفاده در این مقاله، نمونه گیری تصادفی بوده است پس از توزیع پرسشنامه و جمع آوری اطلاعات، اطلاعات به دست آمده در بخش های مختلف، تجزیه و تحلیل شده و پس از انجام تحلیل و بررسی هریک از فرضیه ها به تفکیک با توجه به روابط مطلوب، نامطلوب و بی تفاوتی در رابطه برند - مصرف کننده، به ارایه پیشنهادات و نتیجه گیری پرداخته می شود. این پژوهش در صدد است تا از طریق بررسی و شناسایی ابعاد و متغیرهای اثر گذار بر روابط برند مصرف کننده و با تمرکز بر شاخصه های بومی، به ارایه مدلی جهت برندسازی موفق محصولات و خدمات ایرانی بپردازد.

    کلیدواژگان: برند، رابطه برند &ndash، مصرف کننده، جامعه شناسی سیاسی، جامعه ایران
  • سمیرا هراتی قوی، علیرضا مظلوم رهنی*، علیرضا رجب زاده اصطهباناتی صفحات 2814-2837
    در رویداد ورشکستگی دو مساله قابل توجه هستند، ابتدا اشخاصی که مورد ورشکستگی واقع می شوند و بعد از آن مولفه ی توقف می باشد. حال اینکه چه افرادی مشمول ورشکستگی هستند و مفهوم توقف در کشورهای مختلف متفاوت است. در حقوق کشورهای انگلوساکسون و حقوق جدید فرانسه تفاوتی بین تاجر و غیر تاجر وجود ندارد و تمام اشخاص مشمول ورشکستگی قرار داده اند .در حقوق ایران نیز فقط تجار و شرکت های تجاری مشمول ورشکستگی قرار می گیرند. اما مفهوم توقف از دیون ، در هیچ یک از سیستم های مزبور اتفاق نظر وجود ندارد. این در حالی است که تعیین مفهومی مناسب از مفهوم توقف بسیار حایز اهمیت می باشد. در این جستار با روش توصیفی و تحلیلی در مقام آن هستیم تا سیاست های قانونگذاران مختلف در مورد تبیین مفهوم توقف مشخص نماییم و به نگاهی متعادل از آن برسیم به نحوی که به پویایی پروسه ورشکستگی بیفزاید. از سوی دیگر مسیله ورشکستگی دارای پیامدهای اجتماعی از جمله بیکاری کارگران است.
    کلیدواژگان: توقف، ورشکستگی، ایران، فرانسه، انگلیس
  • مریم حاجی قاضی استرابادی، مرتضی خرمی*، ارسطو میرانی صفحات 2839-2865
    جلوه های هنری مانند جناس، اشتقاق، طباق، تناسب و ایتلاف، مشاکله، مراعات نظیر و... از اواخر سده دوم در مطالعات مربوط به زیبایی های زبان قرآن، موضوع بحث دانشمندانی چون فراء، ابن معتز، رمانی، خطابی، خفاجی و... قرار گرفته است. در دوره ی معاصر، مباحث مربوط به فرمالیسم و ساختارگرایی که ارتباط تنگاتنگی با نظریه های زبان شناختی دارند، نخست در نقد ادبی و سپس در برخی دیگر از شاخه های علوم انسانی بکار گرفته شد. این مقاله که به روش توصیفی - تحلیلی و با هدف انطباق بخشی دستاوردهای زبان شناسی نوین با بلاغت سنتی در آیات قرآن نگاشته شده است، می کوشد ضمن مروری مختصر بر مفهوم فرم و ساختار و تاثیر آن دو در القای محتوا، قرآن را به مثابه یک اثر ادبی و از این منظر بررسی نموده و پیوند فرم و ساختار با محتوا را بطور موردی در سوره اسراء فرادید اهل نظر قرار دهد.یافته های تحقیق نشان می دهد واژه به تنهایی نمی تواند اثری در بیان معنا و حسن ترتیب عبارات داشته باشد؛ بلکه حسن نظم و بلاغت اسلوب از ترکیب جملات با یکدیگر و ترکیب آنها با معنایشان حاصل می شود. با توجه به آنچه آورده شده نظم در ساختارهای لفظی و محتوایی سوره اسراء در برگیرنده علم نقد و نحو و بلاغت بوده است پس نمی توان در این زمینه عتصر ساحتاری را بر دیگری ترجیح داد چرا که هر کدام از آنها در جایگاه خوب و بر اساس نظمی ساحتار یافته قرار گرفته اند
    کلیدواژگان: قرآن، فرم، ساختار، محتوا، زبان شناسی، سوره اسراء
  • حاتم سلطانی، یوسف مولایی*، رضا قیاسی صفحات 2840-2857

    ازدواج به عنوان یک نهاد حقوقی، مایه الفت و آرامش زن و مرد است و از نتایج مهم آن فرزندآوری و تولیدمثل است. فرزند از عطایای الهی، زینت پدر و مادر و مایه فخر آنان است و تعالیم و ادیان اسلامی، به داشتن اولاد بسیار تاکیده شده است. مسلما داشتن فرزند حق طبیعی هر کدام از زن و مرد بوده و هیچ یک از آنها به استثنای حالت ضرورت، نمی تواند بدون جلب رضایت دیگری، او را از این نعمت الهی محروم سازد. با این وجود از موقعیت های عملی حایز اهمیت در خانواده، اعمال اراده یکی از زوجین در جلوگیری از بارداری و فرزندآوری است که ممکن است در ضمن عقد ازدواج و در قالب شرط امتناع از داشتن فرزند ظاهر شود. این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی به دنبال بررسی دامنه اراده یکی از زوجین در ممانعت از داشتن فرزند، در خلال زندگی زناشویی و نیز بررسی صحت یا عدم صحت شرط نداشتن فرزند ضمن عقد نکاح است. گمانه این پژوهش بر لزوم وجود رضایت زوج یا زوجه در مقابل اراده طرف دیگر و نیز بطلان شرط امتناع دایمی فاقد عذر از فرزندآوری و صحت عقد مشروط به آن، مبتنی است.

    کلیدواژگان: نکاح، زوجین، فرزندآوری، اراده، فقه اسلامی، قانون مدنی
  • محبوب پناهی، امیر محمودی*، بهنام حبیبی درگاه صفحات 2861-2878
    صنعت خودرو نیز ازجمله صنایع مهمی است که بنابر گستردگی، عمده فعالان آن به انعقاد جوینت وینچر اقدام می کنند و در هر کشوری به دلیل جایگاه ویژه آن در شبکه تولید صنعتی و خدمات پس از فروش، یکی از شاخص های توسعه یافتگی محسوب و به لحاظ ارتباط با زنجیره ای از صنایع قبل و بعد خود، صنعتی کلیدی محسوب شده و دارای پتانسیل بالایی در اشتغال زایی و نقشی موثر در رشد و توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایفا می کند.این صنعت با اتفاقات مهم اجتماعی و سیاسی همچون انقلاب، جنگ تحمیلی و برنامه های توسعه ای و یا در رابطه با وضع تحریم های ناعادلانه عجین شده بنابراین درک مناسبی از وضعیت موجود این صنعت در داخل و خارج کشور به شناخت بهتر برای تصمیم گیری و بازنگری در برخی از سیاست های موجود برای حفظ بقا و ادامه مسیر منتج خواهد شد.یکی از صنایعی که بعد از برجام توانست از فرصت های به وجود آمده برای ارتباط با شرکت های خارجی به تبادل دانش و فناوری بپردازد،صنعت خودرو است.صنعت خودروی ایران که پیش از برجام با همکاری های بین المللی اش در رتبه ی 11 صنعت خودروسازی دنیا قرار داشت؛ بعد از تحریم ها به رتبه 18 دنیا نزول کرد؛ اما پس از برجام با تدبیر شرکت خودروساز دولتی و خصوصی و سیاست های وزارت صنعت معدن و تجارت،این صنعت با برقراری ارتباط مجدد با دنیا توانست رتبه جهانی خود را به 16 برساند.در این مقاله برآنیم تا با نگاهی نو به نوع قراردادها و جزییات آن فضای بهتر و مناسب تر از اوضاع این صنعت در سال های قبل از تحریم را فراهم کند.
    کلیدواژگان: قرارداد جوینت وینچر، صنعت خودرو، سرمایه گذاری خارجی، توسعه ی اقتصادی
  • حسن حاجی زاده میشی*، مجیدرضا کریمی صفحات 2880-2903

    نابرابری های بین منطقه ای و درون منطقه ای، به عنوان مشکلی بزرگ در توسعه منطقه ای کشورهای درحال توسعه وجود دارد. این نابرابری ها از نتایج سیاست های رشد قطبی به شمار می رود و این نابرابری ها مخالف اصول توسعه پایدار و متوازن و عدالت محور است. دغدغه اصلی این کشورها، همواره رسیدن به یک توسعه متعادل بوده است. برخلاف سیاست های توسعه منطقه ای در ایران که بر اساس کاهش شکاف میان مناطق مختلف و ایجاد تعادل در توسعه منطقه ای، هنوز هم برخی مناطق و نواحی از کمبود خدمات و تسهیلات پایه ای رنج می برند. هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان اثر شکاف های اجتماعی و فرهنگی ناشی از توسعه نامتوازن در منطقه سواحل مکران است که بدین منظر پرسشنامه محقق ساخت طراحی و پس از محاسبه میزان پایایی و راوی آن در میان نمونه آماری که تعداد 484 نفر از کلیه زنان و مردان ساکن در منطقه مکران با تعداد 88761 نفر است توزیع شد. در قسمت آمار استنباطی، ابتدا پایایی که شامل ضریب بارهای عاملی، آلفاکرونباخ، پایایی ترکیبی و روایی همگرا شامل میانگین واریانس استخراج شده و روایی واگرا شامل روش فورنل ولارکر موردبررسی قرار گرفت در ادامه به برازش مدل ساختاری از طریق معیارR^2 و معیارQ^2 بررسی شد و درنهایت به بررسی برازش کلی مدل از طریق معیار GOF پرداخته شد. نتایج نشان داد که کلیه فرضیه های پژوهش تایید شد.

    کلیدواژگان: شکاف های اجتماعی و فرهنگی، توسعه نامتوازن، منطقه سواحل مکران
|
  • Tina Arefzadeh, Jila Mashhadi *, Masomeh Motlagh Pages 1-29
  • Saeid Parastesh *, Mohammadreza Gholampor, Seyed Mohammad Hosseini, Saeid Mansouri Pages 26-41

    In this research, with analytical-descriptive method, the matter of conflict between the official document as the original reason and the secondary evidence, especially the testimony that causes the defect in the document and its provisions, what is the reason and under superior conditions? had been addressed. Following the law of Iran and its feasibility with the law of France and the Common law system, in order to obtain the reasons for the conflict of the document with other reasons, especially testimony due to violation of laws and regulations in Iranian law and negligence of the legislator in making laws. Based on the developments in the nature of real estate ownership in Articles 22, 46, 47 and 48 of the Iranian Registration Law, the conflict between the creative system and the ownership certification system is evident. The results show that there is a conflict between testimony and official document in financial systems such as France and Iran, which has caused complexity and problems in the nature of real estate ownership, the most important aspect of which is the acceptance of secondary evidence such as testimony against official document with sellers having official documents and third parties. The emphasis of the French legal system on the issue of original and secondary arguments is the solutions that have been proposed to prevent the conflict of documents in Iranian law.

    Keywords: conflict, Official Document, original arguments, secondary arguments, real estate ownership
  • abdalkazem mojtabazadeh Pages 31-53

    Civilization is an order, which causes that cultural creativity, becomes possible and current. Islamic civilization, which based on the Qur'an and the Sunnah of the Prophet (PBUH), has gone through up and down since its formation. In addition to the causes of the glory and grandeur of this civilization, factors have also weakened and lagged behind it. Sectarianism among Muslims has been one of the causes of the backwardness of Islamic civilization. The purpose of this study is to investigate and explain the role of the Baha'i sect in the decline of Islamic civilization. This research has done by qualitative interpretive study method, using library resources and reputable sites. According to the findings of this study, the Baha'i sect, by creating divisions and differences among Muslims, waging political and social conflicts, cooperating with the colonial powers against Islamic nations, and accompanying the formation of the Israeli regime in Islamic lands, has played an effective role in weakening and retreating of the survival of Islamic civilization.

    Keywords: Islamic civilization, sectarianism, Baha'i – degeneration, backwardness
  • mohsen shafiee Pages 55-81

    The main purpose of this article is to investigate the formation of cover change in Reza Shah's period and to understand his intentions in this field based on "intentional-contextual hermeneutics of Eric Hirsch". In this regard, the question we are looking for an answer to is: "What are the grounds for the formation of the idea of changing the cover of Iranians during the reign of Reza Shah and what was the intention of Reza Shah to change the cover of Iranians after the beginning of the monarchy?" The results of the research obtained by applying historical data in the form of analytical-descriptive method and based on Hirsch theory by examining the context and text, show that the developments of the Qajar period, the growth of modernity, the personal life of Reza Shah before the reign, along with political and environmental contexts. The period after his reign has had a direct impact on the formation of the "idea of changing the clothing of Iranians" in the perspective of Reza Shah. Regarding Reza Shah's intentions, what has been achieved is that nation-building in accordance with the will of the Pahlavi political system, national unity and the survival of Pahlavi rule, reducing the influence of Islamists, Westernization as removing preconditions for development and liberation from the imagined Pahlavi humiliation The first was at the expense of humiliating cultural norms, including Reza Shah's main intentions and intentions in changing the style of clothing of Iranian citizens.

    Keywords: Coverm, Reza Shah, text, Contexts, Eric Hirsch
  • Jahanbakhsh Ghadiri * Pages 80-96

    The present article seeks to examine and analyze the harms of not registering a temporary marriage; In this regard, an attempt has been made to study the course of legislative developments in this regard and to identify and study the effects of marriage registration in different legislative periods. The results of the research show that although the obligation to register a marriage event has a legislative history; However, at some point in time, the criminalization of this act was questioned by the jurists of the Guardian Council, and since this was met with criticism, the legislator finally registered the temporary marriage in some articles of the Family Protection Law (approved in 2012). In some special cases and conditions (pregnancy, agreement of the parties, condition of the contract) required. Also, the results of this article indicate that due to the many social harms and problems that occur in not registering a temporary marriage, and in order to protect the family unit, this criminalization is not enough and it is necessary for the legislator to review the relevant laws to register marriage. Make the temporary as absolutely mandatory as the permanent contract and do not restrict the obligation to register it to certain restrictions.

    Keywords: Marriage, permanent marriage, Temporary marriage, marriage registration, Subject Rules, Sociology
  • Bahram Nikbakhsh, Mansour Sharifi *, Amirmasoud Amirmazaheri, Mansour Woosoghee, Shahla Kazemee Pour Pages 83-116

    In the present study, the effect of social capital on the political tleaning of reformism and fundamentalism of the citizens of Khuzestan province was examined. In this regard, the polarization of the political tendencies of reformism and fundamentalism of the citizens during the 3 elections of the Islamic Republic of Iran (1997, 2005 and 2013) was designed and analyzed according to the amount of social capital. Data analysis was assisted by regression tests, F analysis, T test, and structural equation analysis in the form of SPSS and PlS- Smart software. The statistical population of this study was the citizens of Khuzestan province and the statistical sample of 5 cities had a population of more than 100,000 people. The necessary information was collected using a questionnaire and a possible multi-stage method. Then, to obtain the validity or validity of the data, the SVR criterion and the experimental criterion criterion were used as standard. Using the results of the study, it was found that the dichotomy of reformist and fundamentalist political tendencies is completely influenced by the amount of social capital in different areas of the statistical community and a significant relationship between this type of political leaning and social capital was confirmed according to demographic variables. . Also, the compass index of political leanings showed that the highest and lowest political affiliations affected by social capital were seen in the political tendencies of reformism and fundamentalism of the citizens of Khuzestan, respectively.

    Keywords: Social Capital, political leanings, Presidential elections, Khuzestan Province
  • Seyed Khalil Sajadi Asad Abadi, Reza Parizad *, Davod Kiani Pages 97-122

    egypt is one of the most important countries in the Islamic world. With the formation of the 2011 revolution, the people of this country had high hopes that the former authoritarianism would move towards democracy. However, the existence of various causes and factors, including the role of the army in the political structure of this country, left the path of democracy in this country half-finished. Given this, the main question of the present article is how the role of the army in the process of authoritarianism and democratization in the developments in Egypt before and after 2011? In response to this pivotal hypothesis, the military has been the main obstacle to the transition to democracy in Egypt before and after 2011, due to its efforts to strengthen the authoritarian process. In the time of Abdel Fattah al-Sisi, he has followed the same trend of authoritarianism in the time of Mubarak and is trying to control the country in different dimensions. This has severely weakened the transition to democracy along the way. The type of research method in this article is descriptive-analytical and based on library studies.

    Keywords: authoritarianism, Democracy, transition to democracy, developments in Egypt, the army
  • Yazdan Salimi *, Hamid Nasaj, Javad Emamjomezade Pages 117-140

    The present study seeks to answer the question of what objective and subjective fields have been formed on the basis of the crisis of the constitutional government and the establishment of the dictatorial government of Reza Shah in Iran.The present study seeks to answer the question of what objective and subjective fields have been formed on the basis of the crisis of the constitutional government and the establishment of the dictatorial government of Reza Shah in Iran. Other major sub-issues are also considered under this main issue; For example, why the efforts of the Iranians to achieve a modern state failed in a democratic framework and on the basis of those efforts an authorized and centralized government emerged; And how the conceptual framework in the developed Western societies emerges in the underdeveloped Iranian society, which had barely taken the first steps towards transition to modern society;However, in other historical periods of Iran, when the objective background of society is far more suitable for the emergence of a democratic state, the constitutional conceptual system does not occur. In this study, so as to answer the questions, Max Weber's point of view on the relationship between thought and society in the formation of social phenomena or the theoretical model of "selective proximity " as well as Isaiah Berlin's outlook on the type and function of intellectuals have been used.

    Keywords: elective affinity, intellectual.intelligentsia.emergence.Ideas, .Social structure
  • Mohammad Sharifi, Abdolreza - *, Hosein Abolfazly, Ali Salehi Farsani Pages 123-136

     Social capital, along with economic and human capital, is part of the national wealth of any country and society, which can be considered a sufficient position and platform for the use of human and physical capital, as well as a way to success. Regardless of social capital, no system will be able to reach capital. In such a way that most groups, organizations and human societies can not achieve enough success without social capital, and relying solely on economic and human capital. This study aims to investigate the role of social capital in the efficiency of the political system by descriptive-analytical method. Social capital is one of the new concepts that has been proposed in the economic and social studies of modern societies. At the most general level, social capital is a characteristic of a community or social group that increases the capacity of collective and voluntary organization to solve reciprocal problems or public problems.

    Keywords: Social Capital, Efficiency, political system
  • Solmaz Eshraghi Samani, Hassan Zareimahmoudabadi *, Javad Mahmoudi, Alimohammad Fallahzadeh Pages 141-169

    Lawyers believe that the notion and function of "Delegated legislation "depend on some situations and necessity require parliament which has the function of legislature originally delegate its powers to a person or body temporarily . this delegation has different forms but when originated from requirements and political and economic situations a country or international makeup . this article reviews some aspects of delegated legislationInfluenced by the situation of political sociology in Iran during the constitutional era. (1358-1285).and analysis the reasons of the situation that lead to delegated legislation trough an descriptive study . the final outcome of this article shows that geopolitical conditions (geographic location and oil) and its interior consequences are the main reasons of delegated legislation to some persons as artour Milispouh from united nations of america,dr. the prime minester mohammad Mosadegh-al saltaneh,ahmad Ghavam o assaltaneh,the prime minister mohammad ali Foroghi and Samsam ol saltaneh bakhtyari cabinate.

    Keywords: Delegation of Legislation: the Constitutional Era:, political sociology, : International Situation of Iran
  • Seyed ali Mortazavi Emami *, Reza Mahmoodoghli, Hossein Rohani Pages 151-169

    With the widespread and comprehensive spread of the coronavirus, it has been able to affect the way all government agencies serve, so accountability in good governance is one of the important issues that will gain public trust in the current situation, and therefore Religiosity and observance of ethics as an effective component on it and can be examined. This research is applied in terms of purpose and in terms of data collection in the descriptive-survey group. The study population of the Ardestan governor's office staff was 160 people who were randomly selected using the Morgan sampling table, 112 people were selected as the available sample. To collect data, the standard questionnaire of Glock and Stark (1965) in the localized sample and the model used in the study of Sirajzadeh et al. (2005) and the standard questionnaire of organizational accountability of Ramzak (2005) were used. Findings showed that there is a positive and significant relationship between the religiosity of governorate staff and professional accountability in critical conditions of the outbreak of coronavirus in confidence conditions of 0.95 (r = 0.223). There is a significant relationship between the religiosity of governorate staff and legal accountability in critical situations of coronavirus outbreak (r = 0.187) (p <0.05). Also, there is a significant relationship between religiosity and organizational accountability (r = 0.315) at the level (p <0.01). But the findings show that there is no significant relationship between religiosity and political accountability (r = 0.141) (p <0.138)

    Keywords: Coronavirus Outbreak, Accountability, Religiosity, staff, Government agencies
  • Abbas Mansouri, Behnaz Azhdari *, Majid Gol Parvar, Behnaz Azhdari Pages 152-170

     Defining each of the developed parameters in the research model has a theoretical basis. The theoretical framework of the research is developed using the views of Giddens and Engelhart. The research method in this research is documentary and survey and the tool of data collection is questionnaire which its validity and reliability is approved. The statistical population of this survey is all students of PayamNoor universities in Isfahan province and the number of sample is 384 and the method sampling is stratified random sampling. In this regard, the test results of the hypotheses showed that the average of confidence in political institutions among the sample is 2.35, the average of confidence in political activists is 2.79 and the average confidence in the political system is 2.19. Other results also showed that the average of political trust of Facebook users is lower than that of non-users, and this difference is significant. Another result of the present study is that the duration of Facebook use during the day has a significant effect on political trust. Furthermore, the length of one's membership on Facebook has a significant effect on political trust. Following the political news and information has a significant impact on people's political trust. The level of having fun and entertainment in Facebook has a significant effect on users' political trust.

    Keywords: political trust, Trust in the political system, Trust in political activists, Trust in political institutions, Facebook
  • Solmaz Sadeghian, Mirebrahim Seddigh *, Nayer Pirahari, Nowruz Hashem Zehi Pages 171-201

     This article studies and analyzes the role of Karaj prisons in political, social and cultural changes of this metropolis between 2006 and 2019. accordingly, the main question of the present research is: What is the role of Karaj metropolis prisons on the political, social and cultural changes of this metropolis between the years from 2006 to 2019?The temporary response to the main question is: Karaj city has slowed the political development process, also caused social challenges such as increasing crime and informal settlements and cultural challenges between 2006 and 2019 in Karaj metropolis.Alborz province is one of the most important and populated regions of the country. There are significant development differences between different regions of Alborz province. The most important development planning steps are setting development goals and reducing imbalance. To identify regional disparities and provide regional development indicators, we need to review the current situation and indicators of development in different economic, social and cultural sectors in Karaj. The present study, is an applied research which is conducted through survey and descriptive – analytical from the perspective of purpose.

    Keywords: Karaj prisons, Political Development, social - cultural challenges, crime
  • Farshid Salamat, Sasan Vadieh *, Zahra Hazrati Pages 203-228
    The aim of the present study was to determine the mental patterns of the elites of the party activities of Ilam province regarding the obstacles to the success of the party activities and its establishment in the country. Based on the applied purpose, in terms of exploratory nature and in terms of data collection, the present research method is a survey that was determined using QQ method of different mental patterns of party and political activists to the obstacles to the success of party activities in Ilam province. The QQ discourse space was created to collect QQ phrases, read written sources, and conduct 12 in-depth interviews with top party activists in the province who were purposefully selected, and finally, after reviewing 68 phrases, 49 QQ cards were obtained, sociology and political sociology at the universities of Ilam province in order to prioritize them. Kyu's findings showed that there were five dominant mental patterns among the members of the Kyu sample, including a weak party system, strong traditionalism, low social awareness, strong party interests, and poor political development. 70.9% of the variance in the success of party activities at the national level is explained by these mental patterns. Based on the identified patterns, it can be interpreted that the existence of cultural and traditional barriers in the heart of society and low political literacy among elites and party elements has prevented the formation and strengthening of party activities in Ilam province.
    Keywords: party, Party activities, Q Method
  • Ali Farhang, Alireza Saybani *, Amirhassan Niyazpoor Pages 230-247
    One of the most obvious achievements of the defendant's rights, human rights and protection and guarantee in all stages of the trial in order to provide the necessary legal grounds to enjoy a fair trial and civil rights, is the assistance and support of a lawyer during criminal proceedings. The realization of the basic and essential rights of the accused in benefiting from free lawyers is selectable and selected from the basic effects of civil rights and is one of the most natural features of a fair trial. In various criminal policy models and various international instruments, criminal policymakers have typically recognized the extra-legislative, legislative, and sub-legislative provisions of a person's right to be charged with access to and support of a lawyer, but with many problems in enforcing the right. Is facing. Thus, this study examines the status and means provided in order to protect this high human right as one of the influential factors in civil rights in ensuring a fair trial in criminal matters from the perspective of criminal policy models with emphasis on liberal and authoritarian model. Examining the contrast between the two views and opposing views on the criteria for having a lawyer in order to have a fair trial. ..Causing damage to the fundamental rights of the person under surveillance or on suspicion of criminal policy patterns, especially the pattern of powerful criminal policy during the trial.
    Keywords: Fair trial, Lawyer, authoritarian, liberal, criminal policy models
  • Tayebeh Sadat Kashfi *, Ali Babaei Mehr, Reza Nasiri Larimi Pages 233-253

    Utilizing a trade facilitation agreement and establishing a single window of cross-border trade at customs is one of the best possible approaches. In line with that, traders can provide relevant business information or required documents through a single portal to establish communication between the parties involved in the field of trade through this system electronically. From this perspective, the present article, after expanding the conceptual space of the issue, will examine customs issues. According to the thematic documents presented in this research, the research method is descriptive-analytical and the data collection method in this research is library. The main question of the article is: What effects will the use of the trade facilitation agreement and the business unit window have on the legal system of Iran and Malaysia?In response to this question, it is hypothesized that: "Approval of the Trade Facilitation Agreement and the window of the business unit in the legal system of Iran and Malaysia through the protection of intellectual property and privacy can promote the development of citizenship rights and play an effective role in reducing corruption."Therefore, it can be concluded that in the implementation of the agreement to facilitate trade and create a single window; With system automation, it will be possible for economic actors to provide the necessary information to a unit in specific forms and receive all permits and legal issues related to their activities from the same point.Therefore, this will be a positive step to facilitate matters, increase transparency and reduce systemic corruption.

    Keywords: Trade Facilitation Agreement, citizenship rights, Iranian Legal System, Malaysian Legal System
  • Alireza Khosravi *, Masoud Bassami, Masoud Ghasemi Pages 249-264

     Violence against women as one of the most widespread human rights abuses, has always been of interest to the international community, especially women's rights advocates. This has attracted the attention and sensitivity of various governments, including Iran, and has led to the enactment of numerous international laws, treaties, and documents aimed at curbing violence against women. Given this issue, in the present study, we want to examine and analyze the laws of Iran regarding the prohibition of violence against women. The question that this research seeks to answer is what is Iran's legislative criminal policy regarding violence against women? Findings show that Iran's legislative criminal policy towards the prohibition of violence against women in different periods with the impact of treaties, conferences, resolutions, declarations and other recommendations and numerous meetings held by the United Nations and governments in There is. The national, regional and international arena is set up, there are different approaches in different laws. Also the results of the present study indicate that the Iranian legislature, in its legislative criminal policy against violence against women, has considered three approaches to the principle of equality, positive discrimination and negative discrimination in the law.

    Keywords: Violence against Women, Legislative Crime Policy, women', s rights, Iran
  • Nematolah Hamrahi *, Feredoun Akbarzadeh, Shiva Jalalpoor, Hamed Mohagheghnia Pages 266-281

    In the course of contemporary Iranian history, there have been many social uprisings and popular protests against colonialism and tyranny, the roots of which can be traced to the Constitutional Revolution as the most important and richest social capital of contemporary Iran. In this article, using the spiritual norms and qualitative elements of social capital such as: religious teachings, faith in God, the spirit of martyrdom, self-sacrifice, Ashura culture, etc., he has explained the developments of the Iranian Constitutional Revolution. The present study is descriptive-analytical and a combination of the method of studying and collecting libraries and reputable scientific research sites. Considering that "normative theory" emphasizes the application of spiritual values, especially the rule of values, so the method of this research in relation to It is normative and pays attention to the indigenous and religion-oriented approach. Since in the view of Putnam, a prominent Western theorist, the indicators of social capital are based on the norms of trust and cooperation and play an important role in facilitating collective action, so some passages from this research are inspired by his theory. The purpose of this study is to achieve the factors and achievements of social capital that have been influential in the era of the Iranian Constitutional Revolution.

    Keywords: Constitution, Social Capital, Revolution, Religious Scholars, Qajar government
  • Mohamad Sahraein, Mehdi Zare *, Babak Kosravi Pages 269-291

    Electronic commerce is considered as the industrial revolution of the 21st century which is rapidly expanding and advancing with the emergence of the internet. Although, employing electronic gadgets in commerce is not a new phenomenon and telephone and telegraph have long been used for contracts and commercial agreements. Business relations between people have also changed due to these advances and legal affairs have also been dragged into these advancements. Prevalence and growing expansion of electronic transactions in the developed countries and the need for its progression in the developing countries have led lawyers into trying to fill legal gaps and affairs related to this type of transaction. In this area, the issue of offer and acceptance as the means of declaring the wills of both parties in an electronic transaction is of high importance. In fact, in electronic commerce in Iran and France, new relations are established between the businessman and the consumer, which on one hand takes some distance from the traditional schematic and on the other hand, new intermediaries are formed in contacting the customers.

    Keywords: Electronic Commerce, Offer-Acceptance, Contract, Business Relations
  • ABBASS Salehi *, Sadegh Daneshvar, Ghassem Torabi Pages 283-294
    Qatar, as one of the small and small countries in the Persian Gulf with large energy resources to which it has invested a lot of money, and of course the use of Al Jazeera media network in recent years has tried to get rid of Saudi Arabia and To create a new balance of power in the Middle East. Therefore, in addition to Al-Jazeera money and network, we should not ignore the intellectual foundations of the Muslim Brotherhood discourse in this country; Who infiltrated Qatar in the 1950s and the time of Sheikh Ali Abdullah Al Thani, and later in 1961, with the arrival of Sheikh Yusuf al-Qaradawi in Qatar, the country's leaders tried to use this discourse to alienate Wahhabism. Saudi Arabia and become one of the most powerful and influential countries in the Islamic world. What is presented in this article as the main issue and goal; Explaining the effects of he Qatar Brotherhood discourse on the developments in the Arab world known as the Islamic Awakening from 2010 to 2018. The article's findings show that Qatari leaders, unlike other GCC member states, have supported revolutionaries and protesters by supporting opponents of authoritarian regimes and working with media outlets such as Al Jazeera and supporting Brotherhood scholars and scholars. They see regional developments as a new opportunity to reduce regional threats and activate their foreign policy,and to gain political leadership in the Arab and foreign worlds by creating a new regional order.
    Keywords: Qatar Brotherhood Discourse, Developments in the Arab World, Leadership of the Arab World, Al Jazeera, Islamic awakening
  • Gholamreza Afshar, Abas Saleh Ardestani *, Vahidreza Mirabi Pages 292-309

    User behavior when participating in cyberspace is influenced by several factors. Over the years, researchers have studied the behavior of users and while identifying the factors affecting it, have proposed various models to explain how they participate. The purpose of this article is to identify the individual values ​​that affect the participation behavior of cyberspace users and provide a model. Participatory behavior means using the facilities provided in cyberspace, including communicating, exchanging ideas and information, sharing text and images, and interacting with other people present in cyberspace. The present study is methodologically in the combined research group and first the qualitative approach and deductive content analysis method for model design and then the quantitative approach and structural equation model method for testing and validation of the model have been used. Research data were collected using a semi-structured interview technique with experts. Findings indicate the effectiveness of users' participatory behavior from individual value variables through mediating variables of attitude, desire and intention. Findings indicate a significant relationship between the components of individual factors and social effects and attitudes that were explained in previous research. The components of the value of entertainment, social promotion, self-exploration, stability of interpersonal relationships that have been identified from comparative studies and earning income and job opportunities and behavioral habits identified in qualitative research have a great impact on cyberspace users' behavior.

    Keywords: Participatory behavior, individual values, Social Effects, Tendency, Attitude
  • Naghi Dadrasi *, Samad Musavi Pages 310-327
    In this paper, the harms and weaknesses of the field of education in the educational system of that period are examined. Influenced by his ideal triangle - modernization, centralism and nationalism - Reza Shah turned to the institution of education to modernize with the tools of centralism and the ideology of nationalism. But ignoring the country's cultural and social conditions created obstacles to advancing his goals, forcing him to turn to authoritarianism to remove obstacles that resulted in absolute tyranny. The result of this process was serious damage in the serious matter of breeding, the most important of which are: 1 - Neglecting the need of the society for indigenous breeding; Instead, 2- Denying the language and culture of Iranian ethnic groups (in order to promote the Persian language); 3- Moving the target instead of the device; 4- Lack of political upbringing and sociability; 5 - Improper imitation in the education system; 6 - Lack of development of creativity and critical thinking; 7 - Lack of strengthening faith in religious and Islamic principles; 8 - Lack of attention to creativity And innovation for school teachers and educators. This article has been done in a descriptive-analytical manner and based on library documents and its purpose is to explain the weaknesses and shortcomings of the educational system of the first Pahlavi period. This research can be a great help for researchers to have a correct understanding of the educational situation of the Iranian educational system
    Keywords: Pahlavi I, educational system, History of Education, Iranian Schools, Educational Pathology
  • Omid Ziyarati Hameli, Heidar Amiran *, MohamadAli Afshar Kazemi Pages 311-330

    Companies Strategic Indicators in the Field of Eleventh, Fifteenth, and Fifteenth of Each of the Challenges in the Fourth Century. In this study, we first identify strategic indicators by studying libraries and analyzing and evaluating expert opinions. Were. Based on the research, strategic indicators were identified in 44 projects in participatory projects, which were approved based on the validity of Lavasheh conducted among research experts. Then, the identified strategic indicators based on Postel algorithm were evaluated and analyzed in four stages of project life and it was shown in which period of the project life cycle the 44 indicators are introduced and need to be evaluated and monitored. Then, based on this classification, the risks of non-implementation of indicator monitoring in 44 identified areas were evaluated and selected based on the opinion of experts, and the identified risks were ranked based on the fuzzy BWM approach. Then, based on Demetel approach, risk dependence was analyzed and control measures were identified and ranked based on data network analysis method.

    Keywords: Strategic indicators, Participatory projects, risk, construction company, project-oriented
  • Alireza Rabiee *, Mohammadsadegh Asgari, MohammadReza Rabiei, Davood Ebrahimi Bagha Pages 329-350

    This research was aimed at Providing a Model for Improving the Work Ethics of Mathematics Teachers . The statistical population in the qualitative section consisted of Academic and organizational experts including School principals. The sample size is estimated in the qualitative section with the saturated saturation (20 people) and in the quantitative section 160 All high school math teachers working in Gorgan schools according to the Morgan table. A sample of qualitative sample was used for purposeful sampling and in a small part of the compilation sampling (Cluster random sampling). The data collection tool was interviewed in the qualitative section and in the quantitative section the questionnaire was based on the 5-point scale. Validity of the questionnaire from a formal and content perspective through several experts, convergence validity was calculated by calculating the mean of variance extracted and cross-check validity was verified by calculating AVE optimization. Reliability questionnaire through Cronbach's alpha for the whole questionnaire was 0.86 Data were analyzed using Cronbach's, AVE, AVE, K-S, confirmatory statistical analysis, Pearson correlation, scorecard rating and used techniques. The results obtained to identify 15 components and 159 indicators led to 7 influential components including Quality of work life, job motivation, ethical leadership style, organizational justice, organizational citizenship behavior, communication skills, organizational culture and the 4 effective dimensions of Job satisfaction, organizational commitment, job performance, organizational silence affect on Improving the Work Ethics of Mathematics Teachers. Other results showed that the current status of identified components in Improving the Work Ethics of Mathematics Teachers.

    Keywords: Work Ethic, quality of work life, job motivation, ethical leadership style, math teacher
  • Davood Kiakojouri *, Timor Saedi, Saeed Eslami, Behzad Farrokhseresht Pages 331-348

    Given that the environmental complexities and increasing changes that exist in the business world have led experts to emphasize the impact of ethics on the long-term success of the organization, therefore this article presents a model of ethical decision making. Managers in NGOs. The purpose of this study is to identify the criteria of ethical decision-making of managers in non-governmental organizations in order to take an effective step in promoting the culture of ethics and strengthening ethics in decision-making processes in non-governmental organizations. In this research, the qualitative method of data-based theory has been used. Semi-structured interviews with experts and knowledgeable people in the field of research were also used to collect information. In this study, sampling was in the form of snowballs and this work continued until it reached saturation. During the data-based process, the indicators were identified from three stages of open coding, axial coding, and finally selective coding, and finally were presented in the form of a paradigm model of ethical decision-making of managers in non-governmental organizations.

    Keywords: ethics, Decision Making, Grounded theory
  • Abas Babaie Darani, Mehri Daraiee *, Said Farahbakhsh Pages 349-364

    One of the issues that has been addressed in recent years is the existence of a mechanism or model for determining and evaluating the professional competencies of teachers, which has received more attention in developed countries and have been able to prepare and develop models for their educational system. To. In our country, this issue has been considered in recent years, and its infrastructure work has been done to some extent. In this regard, the present study aimed to investigate the analysis and validation of the professional competency model based on the Huntley model. The statistical population is all teachers working in Isfahan province. Using Cochran's formula, 345 people were selected as a statistical sample and selected by available random sampling method. Data collection tool was a Delphi method questionnaire and a researcher-made questionnaire, the validity of which was assessed as content validity with the opinion of 5 experts and professors. The reliability of the questionnaire was assessed using Cronbach's alpha test. The results show that the alpha coefficient is greater than the criterion value of 0.7, so the questionnaire has good reliability. Data analysis was performed using Smart PLS and SPSS20 software. The results show that professional knowledge, professional practice and professional commitment as components of professional competencies of teachers in Isfahan province have a high reputation.

    Keywords: Teachers', professional qualifications, Professional knowledge, professional practice, Professional commitment
  • Alireza Roytvand Gheyasvand, Mehdi Khoshnood *, Maryam Ooshak Saraei, Hoseyn Amoozad Khalili Pages 352-369

    Considering previous researches shows that Iranian oil and gas industry projects have had many uncertainties. Therefore, decision-making in these projects is constantly faced with risks such as political and social risks. With the advent of risk management techniques, it is necessary to provide a complete view of the investment risks in oil and gas projects in Iran. Therefore, in addition to economic assessments, Iranian oil companies are forced to identify factors of uncertainty and analyze risks in investment projects. Therefore, this study seeks to provide a framework for assessing investment risks in oil and gas projects. For this purpose, first, by studying the research background and consulting with experts, 21 risks were categorized. Using the fuzzy Delphi approach, the identified risks were refined and finalized. In this study, the best-worst method was used to weigh the risks. Among the identified risks, the most critical risks were identified using the MULTIMOORA method.

    Keywords: Investment, Risk Analysis, Political, Social Factors, Best-Worst Method (BWM), MULTIMOORA
  • Abas Shahraki, Abrahim Khorasany Parizee *, Ali Rahimi Sadegh Pages 365-387

    In the era of Islamic conquests, the simple financial system of Islam dealt with the financial system of Iranian and Roman civilization. In this confrontation, the Islamic caliphs realized that not only the financial system of Islam is not responsible for the Islamic world todayRather, they saw it in the interest of their government to apply indigenous and territorial regulations to further their own goals and objectives. The rulers in Iran dealt with the financial system, which was much more complex and orderly than their financial system And he would give revenue to the caliphate, which would encourage the caliphs to use this financial system. In this study, we try to examine how the Arab conquerors treated the Iranian financial system, which has a long and systematic history. The tolerance of Islamic caliphs with the Iranian financial system and the influence of the caliphate on the Iranian tax system is the subject of this study.

    Keywords: early Islamic financial system, Iran, Umayyad era, Taxation
  • Fakhrullah Malai Kandeloos *, Azita Hariri, Parviz Zokaiyan Pages 371-384
    The word "disruption" has been used many times in various laws, but the legislature has not yet provided a precise definition of the term in any law. Examining the reasons mentioned in Islamic Sharia and also the ruling spirit of Sharia shows that the issuance of many rulings and one of the ultimate goals of the jurisprudential laws, is related to the protection of the people's livelihood system and the Shari'a at the time of the issuance and implementation of rulings, He has never been unaware of the obstacles and factors that disrupt people's lives. The main issue of the present article is the study of the jurisprudential principles of the sanctity of economic disruption in the three areas of production, distribution and consumption. This research has been compiled with reference to library sources and qualitative interpretive method and seeks to answer the question that what is the specific basis for various areas of disruption in the economic system? The results of the research show that the jurisprudential principles in the field of production include: unhealthy economic circulation in the whole society, smuggling of goods and currency and corruption on earth. These jurisprudential principles in the field of distribution are: compensation for the devaluation of money, injustice and class distance and monopoly. Also, the jurisprudential principles in the field of consumption include the following: extravagance and waste, and non-observance of consumer rights.
    Keywords: Disruption, jurisprudential principles, sanctity of disruption, production area, distribution area, consumption area
  • Saeed Roozbehani *, Ezzat Khalighi, AMIR Ahmadi Pages 386-401
    In the mirror of the Divan of Ghazals, Hafez, while addressing lyrical, romantic, mystical, etc. issues, has also spoken about political and social issues, especially human rights. In various verses, he has repeatedly protested against the shortcomings of human rights and called on his audience to observe it directly and indirectly. To achieve this goal, Hafez has made innovations, including the development of Rand's personality. The main issue of the present study, which is based on library resources and comparative methods, is to examine Hafez's human rights motives for addressing Rand's character in order to answer the question, what human rights did the poet refer to in this way? The main hypothesis of the research is based on the principle that Hafez focuses on important concepts such as: equality and social justice; Personal and social security; Political, public and psychological freedoms; Human dignity; Economic, social, and cultural rights have been contemplated by representing Rand's verbal and practical actions. Overall, Hafez's creation in the Divan of Ghazals has been a critical and protest attempt to highlight the human rights-related deprivations in Iranian society and to increase the scope of knowledge and insight of the oppressed people. Also, in this way, the dual "insider / foreigner" is described and highlighted in the whole political structure of Iranian society.
    Keywords: Hafez, lyric poems, Rend, Human rights, Politics, Critical Approach
  • khorshid mahdizadeh jirkol, mostafa rajaeipour, Mansour Amirzadeh jirkoli Pages 388-406

    One of the disputes between the jurists is the issue of the permission of the compulsory guardian in the marriage of a grown virgin girl, which is enshrined in Article 1043 of the Civil Code. From the jurisprudential point of view, the principle is the lack of guardianship over the adult Rashid in financial and non-financial affairs. Regarding the "marriage" of a virgin girl, according to some jurists, the guardianship of the father and grandfather over the adult person is exceptionally fixed. From the appearance of the original text of Article 1043 and subsequent amendments, it appears that the legislator, deviating from the famous saying of the Imami jurists, has chosen the promise of "sharing the will" of the daughter and the guardian. The present article, which is organized with the aim of examining the legal developments of the mentioned article, analyzes the sayings of jurists and jurists using jurisprudential and legal sources and descriptive-analytical method. The author, according to the jurisprudential evidences and the principles of the sayings of the jurists, has taken the promise of not proving the guardianship of the father and grandfather among the five sayings and believes that the marriage of a grown virgin girl without the permission of the guardian is valid. The most important achievements of the research are: the lack of proof of the guardianship of the father and grandfather in the marriage of a virgin girl; Fall of the province in case of deterioration of virginity due to legitimate vat.

    Keywords: Father's, province marriage, grown virgin daughter, guardian', s permission
  • Hasan Soltani Mofrad *, Ali Khaleghi, MohammadMahdi Saghian Pages 403-420

    Today, in some countries, in order to deal decisively with certain crimes (organized crime, terrorism, Drugs related crimes, etc.) and based on the interests arising from political ideologies in criminal proceedings, the accused rights in the preliminary investigation stage with restrictions So that in them we see a kind of differential criminal policy with the dominance of pervasive authoritarianism. The present article, using a descriptive-analytical method and the use of library resources while analyzing the formal regulations of Iran and other countries, seeks to answer the fundamental question of what approach the authoritarian model of penal policy under the influence of criminal policymakers to limit countries Has the accused rights been transferred to the preliminary investigation stage? It seems that today the security approach, while affecting the principles of predicting the rights of the accused, as well as the various rules and principles related to them, especially in the preliminary investigation stage, has significant effects that sometimes prevail in the democratic model of criminal policy. Exceptions to some of the rights of the accused at this stage take on a legislative effect. Legislators, therefore, favor a security-oriented approach while maintaining their political structure, but accepting a kind of discriminatory criminal policy in formal regulations and the manner in which the rules of criminal procedure are implemented.

    Keywords: accused rights, Preliminary Investigation Stage, Authoritarian Model, Penal Policy, Democratic Model
  • Seyed nasser Hejazi, Mehrdad Navabakhsh *, Seyed ali Hashemianfar Pages 422-438

    This research is functional in terms of goal, extensive in breadth, micro in scope and cross-sectional in terms of timing. Field research method using survey technique was applied and the data collection instrument was questionnaire. The statistical population includes all the youths in Isfahan out of which a sample of 385 people were chosen as the sample size using Cochran’s formula through proportionate stratified sampling. In order to investigate validity, confirmatory factor analysis and convergent validity techniques (AVE index) were used and to calculate reliability Cronbach’s alpha test was utilized. The theoretical framework of the research includes different thinkers’ theories, most of which refer to Giddens and Burger’s theory of reflexivity. In the present research the extent of modernism among Isfahani youths was investigated. Then the effect of modernism and its components i.e., global orientation, individualism, futurism, and fashionism, on identity reflexivity in youths have been investigated. Consequently the average amount of modernism and identity reflexivity and their dimensions were estimated higher than average. Regarding the analysis conducted using Smart PLS software, the results indicated that modernism affects identity reflexivity in youths (0.481), and among modernism components, futurism enjoyed the highest path coefficient(0.453), and following that, fashionism (0.437), and global orientation(0.322) had the highest effects, respectively. In other words, the data fits the model and the indices are representative of the desirability of the structural equation model. Additionally, the dimensions of individualism had no influence on identity reflexivity in youths.

    Keywords: Identity reflexivity, global orientation, Individualism, Futurism, Fashionism
  • Senjer Salajeghe *, Masoud Pourkiani, Saied Sayadi, Reza Farahmand Pages 434-455

     Given the importance of the evolution of the administrative system, the need to examine the current situation and identify its issues and problems This article predicts the evolution of the administrative system in the field of human resources based on deterrents.The existing research in terms of purpose, application and development has been done by library and survey method.The statistical population of this study is all employees of the executive apparatus of Kerman that 450 people have been selected as a sample using stratified random sampling method. Data collection tools, two researcher-made questionnaires used to prevent the implementation of administrative system transformation in the field of human resources and administrative system transformation questionnaire were used. The results showed that lack of meritocracy, inadequate education, value and structural factors, ambiguity of goals, lack of dominance of continuous improvement thinking, relationalism and inefficient leadership, Factors hindering the implementation of the transformation of the administrative system in the field of human resources, which simultaneously explain 0.332 of the variance of the implementation of the transformation of the administrative system.

    Keywords: administrative system transformation, Transformation, human resources, Deterrents
  • Farideh Oladghobad, Ali Pezhhan *, Majid Kashani Pages 440-472
    Education is one of the determining components in the field of national power, economic development and social welfare. Therefore, it is necessary for educational planners and policy makers, teachers and education officials to know the requirements and requirements of tomorrow's life in order to be able to cultivate the knowledge and insight needed in children and adolescents to work in tomorrow's society. In line with this policy, identifying the characteristics of efficient and effective education is of particular importance. Therefore, some societies try to improve their progress by following the example of successful educational programs in other countries. The aim of this study is a comparative demographic study of educational indicators in the education system of Iran and Singapore by descriptive-analytical method. By preparing a questionnaire and distributing it among the educational elites of Iran and Singapore, the status of each of the educational indicators and sub-indicators from the perspective of the educational elites of the two countries has been studied using t-test and chi-square. In terms of prioritization of sub-indicators, the sub-indicator of students' performance in international exams in Singapore and the sub-indicator of graduation rate of primary school students in Iran have the highest rank in terms of educational elites.
    Keywords: Policy-making, demographics, Educational Indicators, educational system
  • Hasneyeh Radpasand *, Farhad Parvin Pages 456-472

    Waive of right is an important topic that is given special attention in various jurisprudential and legal issues,law scholars consider the goal of providing legal rules as providing human freedom and respect for the personality and the rights of individual.As human being has the right to freely develop his spritual and material activities :he has the freedom to deprive himself of same rights. Free will in deprivation of right is one of the important issues of legal Freedom.So that the lack of it makes human life difficult and impossible.Principle of waive right in Iranian Iow and Egypt has similarities and differences.Egyptian law has paid special attention to customand natural rights and Justice.The virtue of custom in the sunni view has added to its importance in Egyptian law. While in Iranian law regard 0less of non attribution to the fundamentals of natural rights and Justice considering the official religon of the country ,the custom does not have the same importance in this 1318 civil law.

    Keywords: Waive Of Right, Freedom Of Will, personality, Egyptian law
  • Fereshteh Alsadat Hosseini Bojdani, Fayyaz Zahed *, Hosein Abadiyan Pages 472-487

    The intellectual movement that began almost from the Qajar era caused fundamental changes in Iranian society. The perpetrators of this idea were men such as Mirza Malkam Khan,Kermani, Akhundzadeh and Kasravi. Although the dominant discourse of this movement was masculine, it started to reform women's affairs by discussing women's issues. The present study seeks to analyze the role of intellectual men in shaping women's demands. The main question is how the intellectual current caused the expression of women's demands? It is assumed that the confrontation with the West and the advancement of women caused the attention of male intellectuals to women and their desires. The materials collected in this research are from library sources and are expressed in a descriptive-analytical method. The purpose of this article is to explain how the formation of intellectual circles in Iran, the thinkers of this movement and finally the position of women in this movement. The findings of the study indicate that concepts such as law, freedom, equality and the need for awareness through communication with the West were first introduced in Iranian society. Inspired by the Western model, intellectuals made changes to the dominant style of government at the time and called for the rule of law. These demands gradually spread to the field of women, and although slowly, they promoted the status of women and the courage to express their demands.

    Keywords: intellectual current, constitutional, Women, Intellectuals
  • Mojtaba Parsanasab, Seyed Rasool Aga Davod *, Mojtaba Shahnoushi Pages 473-488

    Paying attention to the general problems of the society and adopting measures to solve them is one of the duties of governments that differentiate them from the private sector. , Policy evaluation, policy change and finally the end of the policy is one of the issues that countries are facing today.The purpose of this study is to provide a model for the acceptance of public policies in the field of personnel by the target community. The research method in this research is qualitative-quantitative, and using the Delphi approach, the dimensions and components of acceptance of public policies in the field of personnel by the target community have been extracted.In this research, based on research literature, 114 sub-criteria and 22 main criteria have been identified, which were provided to experts in two rounds of Delphi. Finally, 96 final sub-criteria were identified.The effect of the variables identified in the model showed that all identified factors have a significant effect on explaining the acceptance of policies. The control and evaluation factor of 0.798 has the most effect in explaining the acceptance of policies and the implementation tool of 0.297 has least effect.Based on the ranking of the main factors of the study, obstacles with a rank of 15.23 have the highest priority. Interference and dependence with the rank of 14.68 is in the second priority. The cultural factor with a rank of 14.48 is in the third priority and interaction and communication with a rank of 4.12 is in the last priority.

    Keywords: Policy making, Policy implementation, personnel policy
  • Yaser Inaloo, Mohammad Ramezani *, Mehdi Zare, Babak Khosravinia Pages 474-489
    Following the changes in the nature of real estate ownership in Article 22 of the Registration Law from the period of its approval in 1310 to the changes in its provisions in 1333, 1351 and finally in 1395 by the Guardian Council, shows a procedure in the legislature. Is that it adapts inflexible logical and legal interests to the interests and conditions of society. Examining the property system of real estate in other countries, it is important to note that in many countries the property system is based on their indigenous background on ownership and its historical course. The most important distinction between ownership attitudes is the authenticity of the registration of immovable property (creative system) or the authenticity of the owner (certification system) at the time of the transaction. However, most of the research conducted by Iranian jurists in relation to Article 22 of the Registration Law only deals with its logical and legal feasibility, according to which less conflicts have arisen and the burden of courts in this field is less and interpretation in This field is minimized. However, considering the background of theoretical issues of property in Islamic jurisprudence and law, the feasibility of the conflict between these documents and official documents has been examined and finally a proposal on proving ordinary documents for ownership; And not merely provide it as evidence for claims other than conflict with an official document.
    Keywords: Ordinary Documents, Official Documents, conflict, Article 22 of the Constitution, ownership
  • Alireza Mashoori, Rouhollah Shahabi *, Bahram Yousefi, Feredoun Akbarzadeh Pages 489-511

    Donald Trump has repeatedly cited America's unfavorable situations as a result of the policies of previous governments. By announcing the slogan "Make America Great Again", Donald Trump emphasizes that the United States is no longer as exceptional as it used to be, and we must restore United States to its original and exceptional place. To this end, Donald Trump has made improving the country's internal situation a priority. This is a descriptive-analytical research that has been compiled using articles and library resources. The purpose of this research is to answer the main question that, What axes does Donald Trump's foreign policy focus on rebuild America's greatness? To fulfill the slogan "Make America Great Again", US foreign policy during the presidency of Donald Trump emphasizes four axes: "opposition to American globalism", "immigration", "trade", and "nation-building". Donald Trump seeks to rebuild America's greatness as a model society to emulate and follow in the world.

    Keywords: Model Society, Nation building, Interventionism, Exceptionalism
  • Mohamad Rashki, Hossin Miri *, ALIAKBAR Esmaeili Pages 491-510
    Oil and gas reciprocal sale agreements, like other existing agreements in the field of foreign investment, have a special territory and principles that have been formed in each country according to the existing regulations and the agreements between them that the parties conclude. But the important question that the authors seek in this article is what is the legal scope and basis of oil and gas reciprocity agreements in the international arena and in Iranian law? In response to this issue, it should be noted that the scope and basis of this type of contract can be studied according to the legislative policy of countries such as Iranian law in accordance with existing jurisprudence and regulations.The principles governing the principles of reciprocity agreements and new patterns of oil contracts can be described in cases such as harmonization and standardization of oil contracts, commitment to the condition of guarantees for the parties to oil contracts and the expansion of trade relations. Therefore, in the present study, the dimensions of the research subject will be studied descriptively and analytically, citing library sources.
    Keywords: Contract, cross-selling, Oil, Gas, new oil patterns
  • Amin Amani Babadi *, Seyyed Mir Baghe R Mir Abbasi, Ebrahim Taghizadeh Pages 512-529

    The need for an effective criminal policy in any legal system is to pay attention to the rights of victims and fully compensate them for the harm caused by crime, so that the specific position of crimes against humanity can be examined among other international crimes. Rules and regulations relating to compensation for victims of crimes against humanity from the beginning of the recognition of this concept in international criminal courts, including the statutes of the International Criminal Court of Nuremberg and Tokyo, the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia and Rwanda, and subsequent efforts by the Court. International criminal law in this regard and criteria The provisions of this Code and the Rules of Procedure of the Court, as well as the review of important rulings and the judicial procedure of these courts regarding the compensation of victims, are discussed in this statute and according to regional efforts to compensate victims, including in European conventions and The American Human Rights Watch notes the most important cases of the International Criminal Court and the role of the Trust Fund in compensating victims of such crimes. Although positive steps have been taken to improve the rights of individuals with existing rules to compensate, it seems that all these measures have failed. Makes it happen Forgiveness of full restorative justice and compensation for victims of crimes against humanity, Keywords: Compensation, Victims, Crimes against Humanity, Restorative Justice, International Criminal Court

    Keywords: Compensation, Victims, Crimes against humanity, Restorative justice, International Criminal Court
  • Ali Mashaiekhian, Hassanali Moazenzadegan *, Ahmad Janaghaee, Ali Mirebrahimee Pages 513-529

    In this article, the legislative, executive and structural obstacles and challenges of the semi-liberty system will be discussed, and among them it can be said that the judicial culture among judges regarding semi-liberty has not yet taken the necessary form and public and social culture-building. Has not been and the centers and organizations of semi-freedom have not been established yet. The article also mentions the challenge of the necessity of pardoning a private plaintiff that even if there are conditions and the judge of the criminal court agrees, if the plaintiff does not pardon, he can not be sentenced to half freedom Legal enforcement guarantee in case of recidivism by a person enjoying a semi-liberty system. Regarding violations of the law, it is better to amend the law and need to explain more examples of semi-liberty, and in the absence of an executive guarantee, while amending the law, measures similar to those under parole should be adopted. Regarding structural challenges such as lack of financial context, it is necessary to consider some necessary financial resources, and regarding the lack of independent organization, it is necessary to create a special organization under the direct supervision of the judiciary. There is also ambiguity in the current laws regarding the role of the prosecutor and the execution judge, which requires an explicit text. In addition, training the agents of the criminal justice system by raising awareness can lead to the acceptance and better implementation of the semi-liberal method.

    Keywords: Barriers to semi-liberty, delinquency, Imprisonment, correction, treatment, creating the necessary conditions
  • Hossein Safari *, Esmaiel Abounoori, Hossein Mehrabi, Rahman Saadat Pages 514-532

    Iran is relatively large country with different climates capable of producing variety of agricultural products. Iran is in fact able to export different agricultural products throughout the year to all neighboring countries as well as outside the Middle East. Due to the relatively cheap storage and durability, nuts have been the most important goods in the agricultural sector to export. Planning in different dimensions of exports, type of goods and importing country destination are the most important concerns of this trade. In one hand, the sun shine, variety of nuts and the market taste and preferences for Iranian nuts is the advantages to export. On the other hand, the uuncertainty about the exchange rate is considered one of the main determinants of international trade and is of particular importance in agricultural markets. The main aim in this research is to estimate the effect of exchange rate uncertainty on exports of Iranian different kinds of nuts using a three-dimensional GARCH model concerning the period 1992-2018. The results show that the effect of the Iranian exchange rate uncertainty on importing countries is -0.15, and among the different nuts, after pistachios, dates with a coefficient of 15.0 affect the nuts export growth.

    Keywords: Exchange Rate Uncertainty, Three-Dimensional Panel, Iran', s Nuts Exports
  • Saeeid Safei Shalamzari, Hashem Mojtahedi * Pages 531-541

    Recognizing and introducing the early Shiite scholars is one of the research works that scholars have usually read. Necessities and goals have been stated for such researches, through which it is possible to reach their different ideas in different chapters of sciences and their tendencies. The late Hassan ibn Yusuf ibn Motahar Hali, one of the famous and prolific Shiite scholars whose research, especially political thought, not only clarifies his method and political orientation, but also influenced his students, is the late Hassan ibn Yusuf ibn Motahar Hali. It is known as Allameh Hali. Allama Hali was one of the Shiite jurists and theologians of the eighth century AH. Oljaito informed the Ilkhanid kings of Allameh's position and scientific authority and invited him to Iran, and Allameh was able to provide lasting services during his 11 years in Iran, such as; Recognition of Shiite religion as the only religion of Iranians, promotion of rich Shiite culture, proof of Imam Ali (AS) guardianship. The finding of the present study in this field is that the late Allameh theoretically divided governments into legitimate and illegitimate categories and legitimized government for God and anyone who has been appointed by God, such as; The Prophet, the Infallible Imam (AS) and the comprehensive jurist know the conditions and know the illegitimate government in them. The research method in this paper is more descriptive-analytical.

    Keywords: thought, Political, Allameh Hilli, Government, Legitimate, Illegitimate
  • MAHDI MONTAZER *, Seyed Abbas Hosseini Eslam, Hossein Farehi Pages 533-545

    This article describes in detail and reasonably the definition, necessity and identification of the benefits of wildlife citizenship. The most important output and result of this research, which has been done by descriptive-analytical method, is the text of the proposed law of the institution of citizenship of wild animals, which consists of 6 articles and 1 note. The most important articles of this proposed law are: 1. The rights of protection and protection of animals by a certain government arise from the relationship of citizenship. 2. Under what conditions will wild animals belong to a particular country, including Iran? 3. The citizenship of the infant of wild animals and aquatic animals shall be subject to the mother and the offspring shall belong to the mother and the mother country. 4. The migrating animal will have the citizenship of the destination country as soon as it enters the territory or territory of the destination country. 5. In the course of migration, any encroachment or violation of the rights of the migrating animal by individuals can be pursued and defended by any of the country of destination and origin. 6. If it is not possible to identify effective citizenship during migration: If the animal has crossed the border of the country of origin, it will be protected by the country of destination.

    Keywords: Citizenship, Wildlife Citizenship - Fluid, Dual Citizenship, Wildlife
  • Mousa Karimi Ahandani, Alireza Rajabzadeh Astahbanati *, Tayeb Afshar Nia Pages 543-558
    Referral to arbitration requires the consent of both parties. This compromise is legally a contract that can be concluded in different ways. But two more common methods are: First, concluding an arbitration agreement independently of the contract or the main transaction (basic contract) whereby the parties agree to refer the dispute between them to arbitration (independent arbitration agreement). Second, conciliation to arbitration as a condition of the main contract, according to which the parties agree to resolve disputes and claims arising from the contract through arbitration (condition of arbitration in the contract) and in either of these two methods; Arbitration contracts should be considered as subsidiary contracts that are always concluded on the occasion of a main contract (sale, transportation of goods, insurance, etc.). This sub-feature of the arbitration contract has led to the question that if the original contract is void or terminated, what effect does its annulment and termination have on the arbitration contract? If we consider the annulment or termination of the original contract as effective in the life of the arbitration contract, we are faced with the vicious cycle that the annulment of the original contract causes the annulment of the arbitration contract and the arbitrator who votes for the annulment of the original contract based on the invalid contract And issued ineffective. In order to eliminate such problems, in most countries of the world, it is accepted that the arbitration contract is independent of the original contract, and as a result.
    Keywords: Arbitration condition, Independence, main contract, jurisdiction over jurisdiction, dissolution of the contract
  • Mohammad Yazdani, Seyyed Mahmoud Majidi *, Mohammadhasan Hasani Pages 544-559

    The most important crime against the physical integrity of individuals is premeditated murder, which has different punishments under the laws of different countries. New approaches by the legislator can be seen in the regulations on retaliation in the Penal Code of 1392. It seems eliminating the legislative gaps in the previous regulations is one of these approaches. Hence, there are fewer ambiguities in the new penal code on issues such as the powers of the guardian of the minor, the status of the order to kill another, and the guarantee of the criminal execution of murder victims. Another approach is to protect the public order of society, which she has shown in the form of cases such as protecting all victims of premeditated murder and giving the parents the right to receive blood money without the consent of the killer. In addition, the new legislative view of legitimate defense, as well as the issue of the perpetrator's awareness of the lethality of the act, indicates the deliberate use of the existing capacity of different jurisprudential approaches to resolve legal and judicial problems. In this article, in a descriptive-analytical method and using library tools, the aim is to examine the legislator in setting the rules of retribution, especially in the field of punishment of the parents of the victim, the initial request and issuance of a sentence of retribution in the punishment of Islamic law 1392.

    Keywords: retribution, Legislative Gaps, intentional murder, Penal Code 92, avengers of blood
  • Ghasem Rezaei, Hamid Asaiesh *, Reza Maaboudi Pages 560-574
    Banks are one of the most important institutions and the main pillar of the financial system of any economy, which, by attracting and allocating financial resources efficiently, provide the necessary platform to achieve economic growth and development, as the most important economic goal of the country. However, if the method of attracting and using deposits in the form of facilities is done in an unfavorable manner, it not only does not provide the means for economic growth and development, but also causes a crisis in the society. deposit and payment of facilities) and the economic growth of the provinces with different conditions were discussed. To achieve this, the provincial data (31 provinces) during the years 1391 to 1398 and the combined methods of Johansen and Julesius and vector error correction were used, based on The results of the amount of facilities, deposits and economic growth in the short and long term have a positive and meaningful effect on each other. Therefore, the interest-free banking system and the economic growth of the provinces have a reciprocal and increasing effect on each other.
    Keywords: Interest-Free Banking, Economic Growth, vector error correction model, gathering
  • Vahid Shahabadi, Qasem Jafari *, Reza Karami, Seyyed Mohammad Sadri, Heydar Amirpour Pages 575-592

    The Ashura movement has always been the focus of various currents such as opponents and enemies of the Ahl al-Bayt (AS) due to its effectiveness. The extent of influence and the role of revivalism and anti-tyranny of this movement caused that even before the martyrdom of Imam Hussain (AS), doubts were raised from historical, jurisprudential and theological aspects. Most of these suspicions were raised by the biased and enemies of Shiism with the intention of destroying the goals and nature of the Ashura uprising. Some of the doubts in this field are jurisprudential; Because on the surface, some of the actions of Imam Hussain (a.s.) are not in accordance with the jurisprudential rules that the jurists are committed to in deriving rulings, or they are based on other rules, so the jurists in their jurisprudential works have to examine and evaluate the compatibility of these cases with The rules of jurisprudence have been paid. In this article, after identifying the most important types of jurisprudential doubts about Ashura, the flow theory (creators of doubts) and phenomenology (disputing factors) of doubts have been discussed, and by examining and evaluating them, gaps leading to fueling doubts and lack of understanding have been identified. And accepting the answers presented is explained as a difference in Imam's knowledge.

    Keywords: Ashura, jurisprudential doubts, Flowology, Phenomenology
  • Rohollah Tahernia Pages 576-590

    According to the historians of Iranian history, there are many internal factors underlying the constitutional movement, one of which was the political associations that in the years before the constitutional movement, made a tireless effort to fight tyranny and corruption of the government and ultimately led to victory. The constitutional movement and the formation of political parties were formed. These associations, which played a role in the internal intellectual fields of the constitutional movement, can be called the official initiators of civil partnerships in Qajar Iran, which according to their statutes were divided into political, state, provincial, trade union, religious, literary and regional associations. One of the major political organizations that called for reforms in the structure of the pyramid of power and government in Qajar Iran and emerged during the reign of Nasser al-Din Shah was the "secret political" associations, especially the secret society. In this research, the author tries to address the role of the secret society in the constitutional movement.

    Keywords: Political Associations, Constitutional Movement, Secret Society
  • Hasan Jamali, Akbar Etebarian *, Saeid Sharifi Pages 593-614
    Tax evasion is a sinister economic phenomenon that has challenged various governments around the world. Considering the importance of this phenomenon in Iran, the purpose of this article is to investigate the effect of social and behavioral factors on tax evasion. In this regard, using questionnaire information from 100 experts and tax managers, the research model has been tested with the structural equation modeling (PLS) approach. Data analysis has been done in two parts of measurement model and structural model. In this regard, the technical features of the questionnaire, including reliability, convergent validity and divergent validity, were examined and the necessary corrections were made. In the structural part, the structural coefficients of the model were evaluated to check the research hypotheses. According to the research results, tax justice has a negative and significant effect on tax evasion. On the other hand, tax justice has an effect on tax evasion indirectly and with the variable mediating role of economic corruption. Also, the effect of people around who do not pay taxes properly on tax evasion is positive and significant, and this variable with the mediating variable of ethics also has an effect on tax evasion. In general, it can be said that from a social point of view, the government should try to increase people's trust in the tax system through various methods, including public announcement of the expenditure of tax revenues, so that tax compliance increases in this way.
    Keywords: Tax Evasion, Corruption, Tax Fairness, ethics, influence of others
  • Moslam Sheyasi, Gobad Mansourbakht *, Reaz Shabani Pages 594-608

    In addition to guaranteeing the country's economy in the field of animal husbandry, the nomads also protected the borders due to their militant spirit and were autonomous in managing the affairs of their tribe.Tribal policy in the threshold of pahlavi reign turned to a fearful problem.In the following of nomads of phobia to nomads against in between pahlavi intellectuals caused the government to emancipate of the fear,seeking direct confront to tribes.Pahlavi reign came at a price of transformation tribal society with comments to marco policy.For this reason new dimensions,on government conflicts and tribes added than previous goverments.Since in Rezakhan consideration,any tipe of autonomous nomads movement construed to tribe stubborness and obstinacy.Mps support and protection and their press made Rezakhan movement in the direction of creating central government and security among tribes.therefore resource fulness for tribes in prior of Rezakhan's renovation program was founded on three main bases,repression,disarmament and negation of power tribal heads and settling of tribes.positive and negative political,economical and cultural results followed on Iranian tribal society .This research is in search for proving the items.

    Keywords: Rezashah, Modernization, repression, Disarmament, and settling of tribes, Aftermathes
  • Rahmatolah Babamir Satehi *, Asghar Mohammadi, Mansour Haghighatian Pages 609-627

    Political development is one of the branches of development with the aim of achieving progress, industrialization, poverty alleviation, elimination of dependence, structural changes and reforms in all sections of society and the transition from the unfavorable state of past life to better conditions. Considering the importance of the issue of sustainable political development, the present study was conducted with the aim of examining the relationship between cultural capital and sustainable urban political development from the perspective of the citizens of Isfahan. The research method is survey and the data collection tool is a questionnaire. The statistical population is people 18 years and older in the city of Isfahan, whose number according to the latest statistics is about 1500,000 people and 384 of them are considered as a sample size using the Cochran's formula.Findings indicate that between the total amount of cultural capital (0.32) and all its dimensions, namely objectified cultural capital (0.34), institutionalized cultural capital (0.31) and embodied cultural capital (0.37) There is a positive, direct and significant relationship with the rate of sustainable urban political development. The results obtained from the structural equation model (Smart PLS) also indicate that cultural capital has a moderate effect on sustainable urban development (0.56) and the variable of cultural capital in total (0.31) of the variance of the variable of sustainable urban political development. Explains.

    Keywords: Development, Sustainable Political Development, Cultural capital, Urban areas, Isfahan
  • ABDOREZA Mohammadi *, Samad Ali Zadeh, Roghayeh Shahaby Pages 663-675

    The condition, like the contract, is a manifestation of the rule of will and desire of the parties, which has a direct, mediated and significant role in concluding the contract, and according to many jurists and jurists, the condition is the stimulus of farewell and creative motivation of any contract. It will not end with contracts, although in the opinion of Iranian and British jurists and even Imami jurists, the condition is a subordinate principle. When the condition is raised, it is a contract, and without a contract, the condition will be meaningless. There are restrictions in the legal system, but these restrictions have no effect on the validity of the conditions, and this will is taken into account by considering other principles such as the principle of good faith, the principle of fairness, the principle of negation of hardship and the rule of no harm with the involvement of each country's legislature. They were supported, but they imposed restrictions on its implementation in terms of public order, so in this article we will see that due to the interference of governments, individuals are not so free in determining the conditions, and even the jurists stated as a rule. No, unless they are allocated, therefore They based restrictions on the principle that in many cases those restrictions not only do not conflict with the sovereignty of states, but governments have acted to create that restriction on the basis of collective interests. Consideration of these restrictions is determined in each country.

    Keywords: Principle of freedom of conditions, Sovereignty of the will, Contractual Freedom, Conditions in the contract
  • Ebrahim Gasemehnejad, AhmadReza Behniafar *, Mehdi Zolfagare Pages 676-693

    Urgency is a state of compulsion, hardship and hardship that forces a person to do something despite his inner desire and self-healing. In Islamic law, urgency, although mentioned in the following famous hadith, is considered a justifiable factor in crime: as most jurists and some jurists have said.Any of the factors justifying the crime or eliminating criminal responsibility has many jurisprudential and legal effects: including the decline of the spiritual or legal element of the crime, permission or non-permission to resort to legitimate defense, issuance of a restraining order or cessation of prosecution, responsibility or non-criminal partners and accomplices Existence or non-existence of civil liability. Although the note of Article 55 of the Islamic Penal Code stipulates the need for financial security of the distressed person, but it seems that in the case of the distressed person doing something for the benefit of the endangered, his civil liability can be criticized.The meaning and concept of urgency, problem analysis, explanation and conditions of urgency arguments and critique of its foundations are among the topics that are examined in this article from a jurisprudential and legal point of view.

    Keywords: urgency, necessity, criminal responsibility, Distressed Civil Liability
  • Keyhan Kia, Hosein Vazifehdust *, Karim Hamdi Pages 694-717

    This study aims to provide a pattern for customer purchasing behavior in chain stores based on perceptional and environmental factors with the approach of political consumption oriented in Iran community. This study is applied in terms of the purpose; it is also based on sequential (qualitativequantitative) mixed method. The model was proposed qualitatively using grounded theory method. Data was collected through semi-structural interview with 20 experts and using purposive sampling method. The qualitative part of the research is explorative in terms of goal and is basic in terms of conclusion. The statistical population of the quantitative phase of the study consisted of 196 persons who have purchased from the following chain stores such as Refah, Paladium, Sunstar and Shahrvand located in Tehran. These persons were randomly selected as statistical sample using a researcher-made questionnaire that resulted from the operationalization of the existing concepts in the model. Data analysis was performed by confirmatory factor analysis and structural equations modeling using partial least square method using SmartPLS software. Results from qualitative part of the research indicated that 174 open codes, 79 sub-concepts were extracted. The extracted codes and sub-concepts were categorized into 18 concepts generating 6 main concepts. Results derivated from quantitative part of the research showed that main stimulus of customer behavior is patronage intention, demonstrating itself as WOM and repurchase intention. Also, attractive factors and perceived risk influence on the intensity of behavior demonstration.

    Keywords: Perceptional factors, Environmental Factors, patronage intention, Grounded theory
  • Alireza Lotfidodaran *, Ahmad Mirzaei Garmi, Mozaffar Bashokouh Pages 718-735

    This research has been done with the aim of examining the general rules of civil liability and its analysis and comparative study in Iranian and British law and Imami jurisprudence by analytical descriptive method. The results show that in English law, the general rules of civil liability are referred to as: liability for negligence, intentional and fault-free liability, of which negligence and liability are the most important. Civil liability in Iranian law includes: liability based on fault and no fault, the rule of causation and loss is the main element of liability based on fault and no fault, respectively. However, in Imami jurisprudence, liability based on fault and without fault is considered as a unit and contrary to Iranian law, the rule of loss and causation are not independent of each other. However, causation is not the main element of liability and mere realization of the loss does not create a guarantee without a loss factor. Finally, despite the apparent differences, the general rules of civil liability in these three systems; They are adaptable and have a common goal: "administration of justice and full compensation for wrongdoing."

    Keywords: Liability, liability due to fault, liability without fault, Negligence, loss
  • Sohrab Ahmadvand, Karim Hamdi *, MohamadAli Abdolvand, Mohsen Khonesiavash Pages 772-790

    In competitive markets today, the brand is no longer just an effective tool in the hands of managers. Brand is a strategic requirement that helps organizations to create more value for customers and themselves. Therefore, building a strong brand in the market is the goal of many communities and organizations, where political power in society, higher profit margins, stronger connections with circles The previous and next supply chain and many other benefits for the organization and society. These are the brands that interact and communicate with consumers before the organization, its products and services, and its employees and managers. Due to the significant gap in the country's branding industry in this study, to achieve the branding model, the quantitative method of factor analysis has been used, which is the main basis for collecting information in this method, a questionnaire in the subject area. The article was random sampling. After distributing the questionnaire and collecting information, the information obtained in different sections was analyzed and after analyzing and examining each of the hypotheses separately according to the favorable, unfavorable and Indifference in the brand-consumer relationship, suggestions and conclusions are presented. This study intends to provide a model for successful branding of Iranian products and services by examining and identifying the dimensions and variables affecting consumer brand relationships and focusing on local characteristics.

    Keywords: Brand, brand-consumer relationship, Political Sociology, Iranian Society
  • Samira Harati Ghavi, Alireaz Mazloom Rahni *, Alireza Rajabzadeh Estahbanati Pages 2814-2837
    There are two significant issues in a bankruptcy event, first the people who go bankrupt and then the stop component. Now, who is bankrupt and the concept of stopping is different in different countries. In the law of the Anglo-Saxon countries and the new law of France, there is no difference between a businessman and a non-businessman, and all persons are subject to bankruptcy. In Iranian law, only businessmen and commercial companies are subject to bankruptcy. But the concept of debt relief does not exist in any of these systems. However, determining the appropriate concept of the concept of stopping is very important. In this article, we are in a position to use descriptive and analytical methods to determine the policies of various legislators in explaining the concept of suspension and to reach a balanced view of it in a way that adds to the dynamism of the bankruptcy process. Bankruptcy has social consequences, including unemployment for workers.
    Keywords: Stop, Bankruptcy, Iran, France, Britain
  • Maryam Haji Ghazi Esterabadi, Morteza Haji Ghazi Esterabadi *, Arasto Mirani Pages 2839-2865
    Artistic effects such as puns, derivation, class, proportion and combination, problems, observance of analogies, etc., from the end of the second century in the studies related to the beauty of the language of the Qur'an, the subject of discussion by scholars such as Fara, Ibn Mu'tazz, Ramani, Khattabi, Khafaji, etc. has been placed. In the contemporary period, the topics related to formalism and structuralism, which are closely related to linguistic theories, were used first in literary criticism and then in some other branches of humanities. This article, which is written in a descriptive-analytical way and with the aim of adapting the achievements of modern linguistics to traditional rhetoric in the verses of the Qur'an, while briefly reviewing the concept of form and structure and their effect in inducing content, tries to examine the Qur'an as a literary work and From this point of view, examine and link the form and structure with the content on a case-by-case basis in Surah Isra Faradid Ahl Nazar.
    Keywords: Quran, form, structure, content, Linguistics, Surah Isra
  • Hatam Soltani, Yousof Molaei *, Reza Ghiyasi Pages 2840-2857

    Marriage, as a legal institution, is a source of comfort for both men and women, and one of its important results is childbearing and reproduction. The child is one of the divine gifts, the adornment of parents and their pride, and Islamic teachings and religions ‌ have a lot of emphasis on having children. Certainly, having a child is a natural right of both men and women, and none of them, except in cases of necessity, can deprive him of this divine blessing without the consent of another. However, one of the most important practical situations in the family is the exercise of the will of one of the spouses in preventing pregnancy and childbearing, which may appear during the marriage and as a condition of refusing to have children. This article uses a descriptive-analytical method to examine the scope of one couple's will to prevent having children during marital life and also to examine the validity or invalidity of the condition of not having a child during marriage. This research is based on the necessity of the consent of the husband or wife against the will of the other party and also the invalidity of the condition of permanent refusal without excuse of childbearing and the validity of the conditional contract.

    Keywords: Marriage, Couples, childbearing, will, Islamic Jurisprudence, Civil Law
  • Mahboub Panahi, Amir Mahmoodi *, Behnam Habibi Dargah Pages 2861-2878
    The automobile industry is also one of the important industries that, due to its size, most of its actors enter into joint ventures, and in every country, due to its special position in the industrial production networkandafter-sales services,it is considered one of the indicators of development and in terms of communication With a chain of industries before and after it, it is considered a key industry and has a high potential in job creation and plays an effective role in economic, social and cultural growth and development.This industry has faced important social and political events such as revolution, imposed war and development programs or in relation to the imposition of unfair sanctions, therefore, a proper understanding of the current situation of this industry inside and outside the country will lead to a better understanding for decision-making and revision of some existing policies to maintain survival and continue the path.One of the industries that will later From JCPOA, it was able to exchange knowledge and technology from the opportunities created to communicate with foreign companies, the automobile industry.Iran's automobile industry, which was ranked 11th in the world with its international cooperation before the JCPOA; After the sanctions, it dropped to the 18th rank in the world; However, after the Joint Comprehensive Plan of Action, with the planning of the state-owned and private automobile companies and the policies of the Ministry of Mining Industry and Trade, this industry was able to increase its global ranking to 16 by reconnecting with the world.
    Keywords: Joint venture contract, automobile industry, Foreign Investment, Economic Development
  • Hassan Hajizadeh Mishi *, Majidreza Karimi Pages 2880-2903

    Inter-regional and intra-regional disparities are a major problem in the regional development of developing countries.These inequalities are the result of polar growth policies and these inequalities are contrary to the principles of sustainable, balanced and justice-oriented development.The main concern of these countries has always been to achieve a balanced development. Contrary to regional development policies in Iran Based on reducing the gap between different regions and creating a balance in regional development, there are still some regions and districts They suffer from a lack of basic services and facilities. The purpose of this study was to investigate the effect of social and cultural gaps caused by unbalanced development In the Makran coastal area, a researcher-made questionnaire is designed and then calculated Reliability and its narrator among the statistical sample of 484 women and men living in Makran region with 88761 people was distributed.

    Keywords: Social, cultural gaps, unbalanced development, Makran coastal region